top of page

Lucas Zito | Çağdaş Tasarımcı


Buoy Lamps

Milano Tasarım Haftası 2023’te Buoy serisi ile öne çıkan, mısır nişastasından üretilen plastik ile 3D baskı yoluyla ışık tasarımı konusunda uzmanlaşan çağdaş tasarımcı Lucas Zito ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.


Lucas Zito kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Paris'te doğup büyüyen bir tasarımcıyım. Hollanda'da Eindhoven Tasarım Akademisi'nde eğitim aldım. Pratiğim yeni teknolojilerle birlikte ekolojik ve geri dönüştürülebilir malzemelerin derinlemesine incelenmesine odaklanıyor. Son çalışmalarım, mısır nişastasından üretilen plastik ile 3D baskı yoluyla ışık tasarımı alanında oldu. Yaklaşımım mümkün olan çevreye en duyarlı şekilde hem estetik hem de işlevsellikle ilgilidir ve pratiğimin perspektifleri, sosyal çevreye ve inançlara göre gelişir.

Milan Design Week 23’te yer alan Buoy serinize ait çalışmanız çok beğenildi. Bu serinizin hikayesini sizden dinlemek isteriz.

Buoy serisinin lambaları tamamen Paris'te üretildi. Buoy -şamandıra-, buoyancy -kaldırma kuvveti- kelimesinden geliyor. Denizdeki şamandıralar gibi, bu ışıklar da dikilir, yüzer, hafif ama ağırlıklıdır. Karantina sırasında Paris'e geri döndükten sonra, sadece 3D yazıcıları kurabildiğim çok küçük bir atölyem vardı. Tüm çıktılarının aynı olmasını istediğim için onları belirli bir şekilde kalibre etmem gerekiyordu. Sonunda dikey olarak üst üste depoladığım bu oldukça büyük şekillerden muazzam bir miktar elde ettim. Son derece hafif olan bu lambalar bize mümkün olduğunca az malzeme kullanarak büyük nesneler yaratmanın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Örneğin 5 metrelik en büyük lamba sadece 45 kilo ağırlığındadır.


Çalışmalarınızda sık sık ekolojik ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanarak bunları yeni teknolojiler ile entegre ediyorsunuz. Farklı malzemelerle çalışmanın zorlayıcı ve heyecan verici yönleri neler? Bu süreçte sizi en çok heyecanlandıran veya motive eden şey nedir?

Bu mücadelede benim için çok ilginç olan şey, tasarladığım nesnelerin estetik özelliklerini düşünmenin yanı sıra, her bir malzemenin özelliklerinin yanı sıra endüstriyel devreleri, geri dönüştürülebilirlikleri ve sürdürülebilir kullanılabilirlikleri hakkında da derinlemesine çalışmalar yapmam. Eğer belli bir plastik kullanmak istiyorsam, farklı malzemelerden oluşan yığınlarla karşılaşmamak için geri dönüştürebileceğimden emin olmam gerekiyor. Atıklarımı geri dönüştürme imkanına tam olarak sahip değilim, bu nedenle neyi israf ettiğim konusunda çok dikkatli olmak zorundayım. Ancak küresel toplumumuzun plastik gibi malzemelerle ilgili sorunu bu olsa da, aynı zamanda bu malzemenin gücü de bu; her termoplastiğin geri dönüşümü çok kolay, uygun maliyetli değil ve bir veya ikiden fazla geri dönüşüm döngüsü var.

Aydınlatma tasarımlarınızda estetik ve işlevsellik arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz? Hangi faktörler sizi bu dengeyi bulmaya yönlendiriyor?

Çalışmalarımda estetik ve işlevsellik arasındaki denge çok fazla düşünülmüyor. Doğal olarak ortaya çıkıyor, estetik için olduğu kadar işlevselliğin de ürünlerimin birincil yönlerinden biri olması için çok çaba sarf ediyorum. Yine de hatalara ve kusurlara çok fazla kredi veriyorum. Her zaman mutlaka ulaşılamayacağını bildiğim bir hedefi hedeflerim. Çalışmanın ne kadar teknik olduğu önemli değil, işe yarayan, genellikle orijinal fikirden daha iyi olan, bir şey bulmanın tesadüfiliği, orijinal fikirden -eğer varsa- önceliklidir. Ayrıca genellikle aklımda kesin bir fikir değil, sadece bir süreçle çalışıyorum.


Bize üretim sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz? Analog mu yoksa dijital tekniklere mi daha yakınsınız?

Tekniklerim analogdan çok dijitale yakın, ancak işimin iki yönü var, üretim esas olarak dijital yaratımdan dijital üretime doğru ilerlerken, yaratım her zaman ne analog ne de dijital olan ama daha duygusal olan etki ve duyguya daha yakın bir alanda gerçekleşiyor. Ayrıca, çıktının benim tarafımdan kararlaştırılmadığı, daha ziyade önceden tanımlanmış bir protokolün olduğu bir şekilde çalışma eğilimindeyim. Sanki belirlediğimiz ayar, farklı çıktılar elde etmek için farklı bilinmeyenler girdiğim tek bilinmeyenli bir denklem gibi.

Bugüne kadarki çalışmalarınız arasında sizi en çok heyecanlandıran eseriniz hangisiydi?

Sanırım beni en çok heyecanlandıran yakında çıkacak olan “Ivy” projesi. Bir kısmını Instagram'ımda görmek mümkün. Kısaca açıklamak gerekirse, çoğu projemde olduğu gibi ışığın kırılması ve dağılması ile nesnenin ölçeği hakkında çalışıyorum.

İlham almak için neler yapıyorsunuz? Bu alanda ya da farklı disiplinlerden merakla takip ettiğiniz isimler kimler?

Hayranı olduğum isimlerden ve çoğunlukla fizikten ilham alıyorum. Bazı çok ilginç prensipler zamanın başlangıcından beri var ve bunların hayatın çeşitli anlarında uygulandığını görmeyi seviyorum. Hayran olduğum tasarımcı arkadaşlarım dışında takip ettiğim çok fazla kişi yok. Genelde NileRed gibi bazı YouTuber'ların çalışmalarını gördüklerimi uygulama açısından çok ilginç buluyorum. Başka bir tasarımın şeklinden ya da malzemesinden nadiren ilham alıyorum, bunun yerine doğada, kitaplarda ya da internette gördüğüm bir süreci uygulamaya çalışıyorum.

Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?

Geleceğin sunacakları konusunda çok heyecanlıyım ya da en azından gelecekte kendime sunacaklarım konusunda. Planlarımdan biri, tasarımcılardan oluşan küresel bir 3D baskı topluluğu oluşturmak ve geçmişte çalıştığım gibi diğer medyumlara geri dönmek.



bottom of page