top of page

Oyun ve Estetik Arasında Ahşapta Yeni Keşifler: Dice


Fotoğraflar: Maxim Cherepanov

İsviçreli stüdyo Kosmos Architects, tabure, sehpa, lamba veya ayak dayama yeri olarak kullanılabilen çok yönlü bir meşe mobilya parçası olan Dice'ı tasarladı. Adını şans oyunlarında sıklıkla kullanılan numaralı küpten alan beş parçalı mobilya, 10,5 kilogram ağırlığında ve meşe ağacından iskeleti, ince kareli desenlerle karakterize ediliyor. 

 

Mobilyanın ayaklarından ikisi onu destekleyecek kadar geniş, diğer ikisi ise daha ince ve yuvarlak. Beşinci ayağın ucunda plastik ve korumalı buzlu camdan yapılmış, küçük bir düğmeyle çıkarılabilen ve bir USB soketi kullanılarak şarj edilebilen üçgen bir lamba bulunuyor. Dice, çeşitli taraflarına yatırıldığında tabure, sehpa veya ayak dayama yeri olarak işlev görebiliyor. Zarı attığınızda, bu proje kullanıcının onu nasıl döndürdüğüne bağlı olarak yeni bir şekil alacaktır.




Mobilya bir ipe ya da benzer bir asma malzemesine bağlanarak aydınlatma sağlamak üzere tavana asılabilir ya da basitçe bir zemin lambası olarak konumlandırılabilir. Kosmos Architects bu asimetrik tasarımı dört farklı temel mobilya tipolojisinin niteliklerini birleştirmek için seçti. 

 

 

"Bu bir heykel ve aynı zamanda pragmatik bir mobilya parçası. Net bir amacı var ama sahibi tarafından yorumlanması gerekiyor."


 



Kosmos Architects'in pragmatik bir ahşap mobilya parçası olan çok işlevli mobilyası, 3D tasarımından itibaren bir robot kolu tarafından şekillendirildi ve yontuldu. KUKA robot teknolojisi ile çalışan robot kol, çok işlevli ahşap mobilyayı sıcak meşe ağacından yonttuktan sonra ustalar ortaya çıkan parçayı elle taşladı. Kosmos Architects ayrıca Dice için mobilyanın şeklini taklit eden ve onu taşınabilir hale getirmeye yardımcı olan gümüş bir taşıma çantası da yarattı. Mobilya, geçen ayki Milano tasarım haftası sırasında Fake/Authentic Gallery'de tanıtıldı.



bottom of page