top of page

#ÖneÇıkanlar: İlkel Formlar ve Canlı Renkleriyle CHIAOZZA


Adam Frezza ve Terri Chiao, Nike

Son yıllarda müzik festivallerinin radarlarında yetenekli sanatçılar ve tasarımcılar yer alıyor. Festivaller müzik sektöründe olduğu kadar sanat sektöründe de sıkı bir rekabete sahne oluyor. Özellikle Burning Man ve Coachella yeni nesil sanatçılar için en az Art Basel kadar önemli etkinlikler. Chiaozza Garden enstalasyonları ile 2017 senesinde Coachella’da yer alarak tasarım dünyasındaki rüştlerini ispatlayan bir ikili de CHIAOZZA.

Adam Frezza ve Terri Chiao, Brooklyn merkezli karma medya sanatçıları. Primitif ve organik avangart tasarımlarıyla tanınan ikili; heykelden kolaja, enstalasyondan mobilyaya kadar geniş bir tasarım spektrumunda çalışmalarını sürdürüyor. Çocuksu tasarımlarının temelinde “oyun” yatıyor. Bir çocuğun gözünden dünyayı, büyükler için yaratıyorlar. Oyun kavramının sadece çocuklar için olmadığı ve her yaşta insanın hayal gücü yardımıyla oyuna devam etmesi gerekliliğine inanan bir tasarım anlayışına sahipler. Çalışmalarındaki gerçeküstülük hissinin, eğlenceli formların ve canlı renk paletlerinin çıkışı yine bundan kaynaklı. Adam Frezza'nın SayHiTo'ya verdiği röportajda ilham kaynağını şu sözlerle anlatıyor:



“Çocukların nesneleri keşif sürecinden hep etkilenmişimdir. Bir çocuğun nesneler ve işlevleri hakkındaki merakının 'bilmeme' yönlerine bağlı olduğunu hissediyorum. Öğrenmek için bir ağaçtan kabuğu soymak ve bir deriye sahip olduğunu öğrenmek veya bir beyzbol topunu sökmek ve ip ile doldurulduğunu öğrenmek gibi.”


Chiaozza Garden, Coachella 2017

2017 senesinde Coachella için yaptıkları Chiaozza Garden ile tasarım dünyasında geniş kitlelerle buluştular ancak büyük markalar onları daha önce keşfetmişti. Hermes için tasarladıkları vitrin ve Nike için tasarladıkları mağaza içi heykeller yaptıkları başarılı çalışmalardan sadece birkaçı. Festivallerden sanat galerilerine, mağazalardan okullara birçok yerde karşınıza çıkmaları mümkün olan bu ikilinin adını ilerleyen yıllarda da duyacağımızdan şüphe yok.


NY Zen Garden, Fotoğraf: Kendall Tichner
Hermes vitrin tasarımı
Adam Frezza ve Terri Chiao
Stick Stump & The Lawn Lumps, NYC Park

bottom of page