top of page

Arkaik Bir Aydınlatma Koleksiyonu: Halo Edition


Halo Edition koleksiyonu ile yaratılan Origin ışık enstalasyonu

İtalyan tasarım stüdyosu Mandalaki Studio’nun geliştirdiği Halo Edition isimli aydınlatma koleksiyonu yarattığı renklerle, fiziksel gerçekliğin ötesine geçen ikinci bir boyut yaratıyor. Fizik ve metafizik arasındaki derin bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkan koleksiyon için, ışığın tasarlandığı ve gerçeklik algısıyla oynayan yepyeni bir deneysel üretim diyebiliriz.


Halo Edition, mekanın algısını genişleten ve ortamı adeta görsel bir meditasyon gibi nazikçe aydınlatan benzersiz bir renkli projektör tasarımı. Renkli dünyalar yaratmak ve mekana farklı görsel nicelikler katmak üzere tasarlanan Halo, belirli renklerin kesin kombinasyonlarına odaklanıyor. Mandalaki Studio için tasarımın çıkış noktası, gün batımı seyretmek ya da ocakta yanan ateşe bakmak gibi insanın karşı koyamadığı ilkel görsel çekiciliği yakalamak olmuş. Akıllı telefonlardan veya bilgisayar ekranlarından alışkın olduğumuz ışığın aksine mekan algımızı genişletebilen kromatik manzaralar yaratmak isteyen ekip, doğa ile bir arabuluculuk duygusu uyandırabilen, bizleri yeniden doğanın enginliğiyle ilişkilendiren eşyalara evlerimizde sahip olmanın giderek daha önemli olduğunu düşünüyor.


Mandalaki Studio tasarımı Halo Edition koleksiyonu
Origin

Yenilik, ışığın tasarımında yatıyor. Normal bir LED lamba her seferinde yalnızca bir tane olmak üzere yalnızca renk sıcaklığını veya rengin kendisini seçme olanağı tanırken, Halo, doğada olduğu gibi farklı tonların analog tonlarını bir arada yansıtabiliyor. İstenmeyen frekansları ortadan kaldırmak ve yayılan renkleri iyileştirmek için beyaz ışığın frekanslarını değiştirmeyi içeren bir işlemle bu mümkün hale geliyor. Ayrıca görsel paleti oluşturmak için kırılma açısını da manipüle ediliyor.


Yarattıkları tasarımın etkisini gösterebilmek için Carrara’da bulunan bir mermer ocağında Halo lamp ile Origin isminde bir kurulum gerçekleştiren Mandalaki Studio, bizleri milyonlarca yıl öncesin, yalnızca ateş ve güneşin ışık kaynağı olduğu zamana götürmeyi başarıyor.



bottom of page