top of page

Fütüristik Bir Spa Deneyimi



21. yüzyılın tasarım trendini tek bir kelime ile ifade etmek gerekirse bu kelime şüphesiz “deneyim” olur. Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki yeni jenerasyonlar deneyime para harcamak istiyor. Perakendeden turizme eğitimden yeme-içmeye hemen her sektör artık deneyimi odağına alan seçenekler üretiyor. Tasarım dünyası da bu yeni talebi karşılamak için yaratıcılığın ve teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Hip-Pop Design tarafından tasarlanan Jiyu Spa, deneyim tasarımında yeni bir dönem başladığını ispat eden önemli bir örnek.


2019 yılında London Design Awards Işık Tasarımı kategorisinde gümüş ödül kazanan Jiyu Spa, Hip-Pop Design’ın yepyeni duyusal bir dünya yarattığı 2000 metrekarelik bir spa ve terapi merkezi. Tasarımı anlatmadan önce biraz tasarımcıları hakkında bilgi vermek iyi olabilir. Şangaylı Sun Tianwen tarafından kurulan Hip-Pop Design , tasarım psikolojisi üzerine çalışmalar yapan ve tasarım dilinin insanların düşünme kalıplarını ve davranışlarını nasıl etkileyebileceğini keşfetmek için tasarımda alan, renk ve mekânsal düzen gibi parametreleri kullanan bir tasarım stüdyosu. Yenilikçi tasarımlarıyla* tanınan firmanın bu tasarımdaki amacı, ziyaretçilere duyuların görünür ve hissedilir olduğu bir atmosfer sunmak hatta kendi deneyimlerini ve duygularını da katarak tasarıma dahil etmek.



Tasarımın temelinde gerçeklik ile illüzyon arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmak yatıyor. Bu yeni iç mekânsal keşif, ziyaretçiye yeni bir bakış açısı sunarak boğulduğu günlük hayattan fütüristik bir kaçış imkanı sağlıyor. Günlük yaşamı kapıda bırakmanızı sağlayan bu yeni deneyim, şeffaf ve yansıtıcı camlar sayesinde mümkün oluyor. Yansıtıcı cam her odada optik yanılsamaları dağıtırken, ahşap kaplama açık ve koyu arasında gizli bir görsel bağlam ortaya koyuyor. Aydınlatma tasarımda kilit bir role sahip. Mekan, ışığın kullanımı ile hem şiirsel hem de fütüristik bir his kazanıyor. Işık şelaleleri ile çevrili olan ziyaretçiye gizemli ve fantastik bir dünya ile yeni bir deneyim sunuluyor.



 

Bu yeni iç mekânsal keşif, ziyaretçiye yeni bir bakış açısı sunarak boğulduğu günlük hayattan fütüristik bir kaçış imkanı sağlıyor.


 

Jiyu Spa deneyimini, fazla steril veya doğal olan spa ve terapi merkezlerine karşı yeni nesil bir estetik alternatif olarak kabul etmek mümkün. Ziyaretçiler, sadece zihinsel ve bedenen rahatlamıyor aynı zamanda 3D derinliğin bulanıklaştığı ve 4D zaman ve mekan yönüne dönüştüğü yeni bir alan keşfine de şahit oluyor. Deneyimin üründen daha önemli olduğu bu yeni dönemde tasarım, geleceği şekillendirmeye devam ediyor.




 

*Hip-Pop Design’ın başarılı ve fütüristik mekan tasarımlarından bir diğeri de Şangay’da yer alan Omakase Restaurant. Sakura’nın (Japonkiraz ağacı) aşk hikayesi temasıyla tasarlanan restoran, sanal-gerçek ışık oyunlarının yer aldığı ve mekânsal tasarımla psikolojiyi birleştiren başarılı Hip-Pop Design tasarımlarından.

bottom of page