top of page

Google'ın Hipnotik Meditasyon Odaları



Kurumsal firmalarda çalışan hemen herkesin hayali Google gibi bir ofiste çalışmaktır. Dünyada dijital trendleri belirleyen şirket, aynı zamanda günümüz ofis tasarımlarının da öncüsü. Google ofisleri, ilk bakışta oyun odaları ve aktivite alanlarıyla herkesin dikkatini çekse de aslında tasarımın detaylarına inildiğinde çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyan birçok önemli detayı barındırıyor. Bu detaylara bir yenisini ekleyen teknoloji devi, pandemi döneminde evden çalışan çalışanlarını pandemi sonrası dönemde ofise döndüklerinde bu sürece alışabilmeleri için Office of Things ekibiyle birlikte bir dizi hipnotik meditasyon odasını hayata geçiriyor.


Aşı gelişmelerinin hız kazanmasıyla şirketler de ofisleri yeniden açma ve yüz yüze çalışmaya geri dönme planları yapmaya başladı. Pandeminin yarattığı olumsuz atmosfer ve hızla yükselen depresyon oranları evden ofise dönüş sürecinin psikolojik yönden zorlu olacağı öngörülüyor. Çalışanlarının üretkenliği ve ofisin olumlu havasını korumak isteyen Google, ofis içerisinde işten kaçış imkanı sunan, kapalı ortamla güçlendirilmiş bir dizi meditasyon odası kurguladı. 2015 yılında kurulan mimari tasarım stüdyosu Office of Things ile işbirliği sonucu tasarlanan bu özel odalar, işitilebilir ve dijital gürültüden uzak bir soluklanma alanı yaratıyor.



Modern sanat müzelerindeki karanlık film gösterim odalarını anımsatan bu meditasyon odaları, James Turrell’in algıyı bozan ışık enstalasyonlarından ilham alıyor. Bu özel meditasyon odasına, gözlerin loş ışığa uyum sağlayabildiği küçük bir ön odadan giriliyor. Daha sonra yumuşak zeminli, yastık bulunan bir odaya açılıyor. Bu oda, yatar oturma düzeni ile sakinleştirici bir ışıkla yıkanmış oyuk bir tavanı izleme fırsatı sunuyor. Ses manzaraları arka planda hipnotik bir etki yaratılmasına yardımcı oluyor. Bir süre sonra ise ölçek hissi tamamen ortadan kalkıyor.


Şu ana kadar 10 Google ve Youtube binasına yerleştirilen ve ilerleyen dönemde her Google ofisine yerleştirilmesi planlanan bu özel meditasyon odaları, Google gibi şirketlerin çalışanlarını motive etmek ve rakip şirketlere kaptırmamak için sağladığı olanakların en yenisi. Yüksek talep gören teknoloji çalışanları için şirketler arasında sürekli devam eden rekabet nedeniyle, bu tür tasarımsal imkanlar şirket tercihinde önemli rol oynuyor. Bu özel alanlar sadece pandemi sonrası stresi azaltmak için değil aynı zamanda meditasyonu hayatının bir parçası haline getiren yaratıcı sektör çalışanları için de bir gereklilik. İster adanmış bir meditasyon pratiğinin parçası olarak ister sadece zihninizi birkaç dakika dinlendirmek için olsun, bu özel tasarlanmış alanların geleceğin ofis tasarımının bir parçası olacağına şüphe yok.



bottom of page