top of page

3D Baskılı Beton Köprü Striatus, Venedik Mimarlık Bienali'nde


Fotoğraflar: © naaro

3D baskı beton bloklardan oluşan ve çelik takviye veya harç gerektirmeyen yaya köprüsü Striatus, Venedik Mimarlık Bienali kapsamında ziyaretçilerle buluşuyor. ETH Block Research Group ve Zaha Hadid Architects tarafından hayata geçirilen köprü, betonarme inşaat sürecinde atık üretiminin önüne geçmeyi hedefliyor.


Her geçen gün betonarme yapılar inşa edilmeye devam ederken inşaatlarda takviye için kullanılan materyaller, CO2 salınımının artmasındaki en önemli rol üstleniciler. Sriatus’un yapımı için geliştirilen yeni 3D baskı beton sistemi bu duruma bir çözüm olabilir. 12’ye 16 metrelik kemerli yaya köprüsü, çelik donatı veya harç olmadan hayata geçirilen ilk yük taşıyıcı köprü. Geleneksel taş köprülere çok benzeyen bir kemer oluşturan 53 adet 3D baskı beton bloklarla inşa edildi.


© naaro

Araştırmacıların Incremental3D ve Holcim şirketi ile birlikte geliştirdiği 3D baskı bir beton türü ile tasarlanan köprü, türünün ilk örneği. Beton baskının en önemli özelliği, basınç kuvvetlerinin normal şekilde yatay olarak değil akışa dik olacak şekilde belirli açılarda uygulanması. Bu sıkıştırma yapısı, kuvvetlerin zeminde birbirine bağlı olan temellere gitmesine izin veriyor. Bu sayede takviye ya da sonradan gerdirme gerekmeden bloklardaki basılı katmanları sıkıca bir arada tutuluyor. Bu özel baskı yöntemi, malzemeyi atık üretmeden yalnızca yapısal olarak gerekli olduğu yerde kullanmak için geleneksel tonozlu inşaat ilkelerine dijital bir beton üretim tekniği olarak alternatif olabilir.


Atık üretimini azaltmasının yanı sıra, harç kullanımına ihtiyaç duyulmaması sebebiyle bloklar kolayca sökülebiliyor, yeniden konumlandırılabiliyor ve farklı yerlerde defalarca yeniden inşa edilebiliyor. Üstelik kullanım ömrü sonuna ulaştığında ayrıştırılarak tamamen geri dönüştürülebiliyor. 21 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak olan Striatus’u çok yakın zamanda Venedik kanalları üzerinde görmemiz mümkün.


© naaro

bottom of page