top of page

100 Architects’ten Gökkuşağının Üzerinde Hissettiren Tasarım


Over the Rainbow, 100 Architects, © RexZou

Misyonları herkesin erişebileceği yenilikçi kamusal alanlar tasarlayarak şehirleri geliştirmek olan Şanghay merkezli tasarım ofisi 100 Architects, renkli tasarımlarıyla kamusal alanlara yeni kimlikler kazandırıp eğlence alanlar yaratıyor.


2021’in sonunda hayata geçirdikleri proje Over the Rainbow (Gökkuşağının Üzerinde), Çin’in Çangsha kentindeki ticari bir binanın kullanılmayan çatı katının etkinleştirilmesi için gökkuşağını çağrıştıran; sanat, oyun ve sosyal etkileşimi birleştiren eğlenceli bir tasarım. Adeta kullanıcıları gökkuşağının üzerine davet eden projenin ana hedeflerinden biri ise, her yaştan insanı keşfetmeye ve etkileşime çağıran bir buluşma noktası ve eğlence alanı olarak hizmet veren bir açık hava topluluk merkezi yaratmak.



Kemerli çatı yapısını eğlenceli bir şekilde yorumlayan proje, renkli şeritler kullanarak gökkuşağının anımsatılması fikrinden hareket ediyor. Her şerit farklı renklerde tasarlanmış ve şeritlerin her biri, eğlence ve oyun yoluyla sosyal etkileşimleri teşvik eden belirli işlevleri ve özellikleri barındıran bir platform oluşturuyor. Bu platform, ilk olarak sirkülasyonun düşünüldüğü iki boyutlu tasarlanmış bir grafik çalışması olup daha sonra kent mobilyaları, oyun yapıları ve eğlence amaçlı nesnelerin de eklenmesiyle üç boyutlu bir hale getirilmiş. Böylece bu etkileyici tasarım günümüzün sosyal medya kullanımını da unutmayarak ziyaretçilerine popüler selfie noktaları tasarlamış oluyor. Göz alıcı bir şekilde “I ♡ 长沙” (I love Changsha) yazısı ise yine eğlenceli ve renkli bir şekilde projeye eklenmiş durumda.


Aynı zamanda Xiang Nehri manzarasına sahip olan bu ticari binada, eğlenceyi doruğa çıkarmak için, altıncı kattaki çatı katından beşinci kattaki terasa inen on iki metre yüksekliğinde bir spiral kaydırak eklenmiş.



bottom of page