top of page

Yves Behar Ahşabın Yeni Formunu Keşfediyor



3 boyutlu baskı teknolojilerinin son yıllardaki gelişimine hep birlikte tanık oluyoruz. Makine parçalarından, yapay organlara, elastik objelerden, evlere kadar 3 boyutlu baskı ile ortaya çıkarılan ürünler yıllar içinde çok çeşitlilik gösterdi. Bu çeşitliliği artırmanın peşinde olan Desktop Metal isimli firma, bir süre önce metal ve karbon fiberden sonra, ahşap malzemeyi de 3 boyutlu baskıda kullanmak üzere Forust ismindeki yeni girişimiyle çalışmalar yürütmeye başladı.


3 boyutlu baskıda ahşap filament ilk kez kullanılıyor değil, bir süredir mevcut. Atık talaş ve reçine karışımından oluşan bu filamentle baskılar yapılmakta. Ancak son ürünleri ahşap hissini vermekten oldukça uzaktılar. Bunun en önemli sebebi filamentle yapılan baskıların renk ve doku bakımından homojen oluşu. Bu homojenlik doğal ahşabın yapısına oldukça aykırı. Halka görünümü, ufak lekeler ve izler, verilmek istenen doğal ahşap hissinin önemli bir kısmını oluşturuyor.



Forust’ın geliştirdiği 3 boyutlu baskı tekniği ile yapılan baskılarda ise ahşabın doğal halkaları ve lekeleri baskı sürecinde oluşturulabiliyor. Hem de sadece görsellik sağlayacak şekilde yüzeyde değil, ürünün iç yapısında da bu izler bulunuyor. Bu sayede gerçek ahşap gibi zımparalayıp cilalanarak, dokular kaybolmadan kullanılabiliyor. Hem de yine geri dönüştürülmüş talaş ve organik reçineden oluşan filament kullanılarak. Forust bu yeni teknik sayesinde kaliteli bir ahşap ürün elde etmek için yeni ağaç kesilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.



Bu yeni tekniği sergilemek için firma dünyanın önde gelen endüstriyel tasarım stüdyolarından fuseproject ile anlaşmış. Stüdyonun kurucu ve baş tasarımcısı Yves Behar ahşap malzemeden 3 boyutlu baskı ile üretilmek üzere bir koleksiyon hazırlamış. Dört parçadan oluşan koleksiyon, teknikle ahşap kullanımının birleşmesini kutlar şekilde ahşabın farklı bir üretim şekliyle giremeyeceği formlarda. Koleksiyonda helezonik ve gözenekli bir tasarım dili ortaya çıkarılmış ve koleksiyon iki kase, bir kalemlik ve bir tabaktan oluşuyor. Ahşabın sıcaklığını yuvarlak hatlı modern formlarla buluşturan parçalar oldukça dikkat çekiyor.



bottom of page