top of page

Yuhan Bai’den Topraktan Vegan Deri Koleksiyon



Günümüzde tüketiciler geleneksel hayvan derisine ve bu deriyi pazara sunmak için kullanılan ‘sürdürülemez’ üretim süreçlerine sırtlarını döndükçe, moda tasarımcıları da bitki bazlı deri alternatiflerini giderek daha fazla denemeye başladı. Royal College of Art’ta moda öğrencisi olan Yuhan Bai, toprak bazlı deri alternatifi ve toprakla boyanmış vintage giysilerden oluşan giysi koleksiyonu ‘Soil Project'i Dutch Design Week'te tanıttı. Bai, toprak-deri bir korse ve toprakla boyanmış birkaç parçadan oluşan konsept koleksiyon fikrini, moda endüstrisinin ve özellikle pamuğa olan bağımlılığının toprak üzerindeki olumsuz etkisini araştırdıktan sonra ortaya attı.


"Son yıllardaki hızlı moda gelişimi nedeniyle pamuğa olan talebin artması, toprağın aşırı sömürülmesine ve toprağa zarar verme gibi çevresel sorunlara yol açtı."



Bai, hayvan derisi yerine alternatif materyal üretmek için jelatin, agar, nişasta, gliserin ve gluteni suyla karıştırdı ve karışımı farklı oranlarda toprakla birleştirdi. Bai'ye göre, elde edilen şeffaf biyomateryal, silikon kadar esnek olacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, hayvan derisi gibi yumuşak görünecek ve hissedilecek şekilde tasarlanmış.


Artık tüketiciler daha temkinli davranarak moda markalarının kullandığı bitki bazlı deri alternatiflerine giderek daha fazla yöneliyor. Bu nedenle, daha fazla tasarımcı, enerji tasarruflu ve doğal dönüşüm süreciyle öne çıkan Bai'nin toprak derisi gibi biyomateryalleri kullanan seriler geliştirmeye ve üretmeye başlıyor.



bottom of page