top of page

Swarovski Kristal Dünyası'nın Oyun Kulesi




Swarovski markasının 1995 yılında hayata geçirdiği global deneyim merkezi Swarovski Kristallwelten, yılda ortalama 600.000 ziyaretçi ile Avusturya’nın en popüler turistik merkezlerinden biri haline geldi. Marka, 120. kuruluş yıldönümü vesilesiyle bu özel deneyim merkezinde büyük bir yenilmeye gitti ve merkezin bahçesine bir oyun kulesi eklemek üzere Norveçli tasarım ofisi Snøhetta ile başarılı bir işbirliğine imza attı.



Her yaşa hitap etme arzusuyla tasarlanan oyun kulesi, tüm duyulara hitap edecek şekilde kurgulanmış bir bina tipolojisine sahip. Bahçenin güney ucunda yer alan 20 metre yüksekliğindeki bu kule, dikey olarak düzenlenmiş dört farklı seviyede dört farklı oyun deneyimi sunuyor. Aynı zamanda daha önce bir benzeri görülmemiş olan 14 metrelik benzersiz bir tırmanma ağı da çocukların özgürce tırmanmaları için kulenin içerisinde yer alıyor. Kulenin cephesi hepsi birbirinden tamamen farklı 160 kristal parçadan oluşuyor. Geçirgenliğe izin veren bu panellerin üstü Swarovski’nin geçmişiyle bağlantılı milyonlarca minik motifin oluştuğu desenle kaplı.


Kulenin yan tarafında yer alan açık hava oyun alanı ise çocukların sonsuz sayıda oyun deneyimi keşfetmesi için kurgulanmış. Çelik ve ahşabın özgür bir topografya ile birleşiminden oluşan bu alan, çocukların bilinen ve sınırları olan aktivitelerle vakit geçirmesi yerine yeni hareket biçimleri keşfetmelerine olanak sağlıyor.


6 yıl önce hayata geçen proje, günümüzde birçok kurumsal markanın deneyim merkezlerine "oyun" konseptini dahil etmesine ön ayak oldu. Oyun kavramını sadece bir çocuk deneyiminden çıkarıp her yaştan insanı içine alabilen yenilikçi bir deneyim olarak kurgulayan Snøhetta, dünyanın birçok yerinde devam eden projeleriyle de tasarım dünyasına renk katmaya devam ediyor.



bottom of page