top of page

Sütunlarda Yaşayan Doğa: Verdant



Doğada yaşayan insanoğlunun geliştikçe kendi inşa ettiği mekanlarda yaşamaya başlaması ve bu mekanların giderek doğadan kopması, genç ürün tasarımcısı Tanya Rey'i bu probleme kendi çözümünü üretmeye itmiş. Mimari elemanlar kullanılarak doğa, yaşam alanlarına nasıl entegre edilebilir sorusu üzerine "Verdant" projesi ortaya çıkmış.



Verdant projesinin temel fikri içinde yosun yetişebilecek şekilde tasarlanmış farklı birimleri dilenen şekilde birleştirerek mekanlara doğayı dahil etmek. Sütunlar oluşturulabilen bu birimler son kullanıcının bir araya getirebileceği interaktif bir kurguyla tasarlanmış. Geometrik formlarla hem işlevsellik, hem de görsel estetik sağlanmış. Son ürün olarak ortaya çıkan sütunlar doğa katmanını içinde bulundurmasının getirdiği avantajla bulundukları ortamın havasını yenileme ve gözenekli yapılarıyla ses emicilik gibi özellikle trafiği yüksek mekanlarda görülen sorunlara da çözümler sunuyor.



Dijital fabrikasyon ve yeni üretim teknikleri de projede önemli rol oynuyor. Üç boyutlu baskı teknolojisinde hammadde olarak seramiğin kullanılması yosun katmanıyla uyumlu bir habitat oluşturması için tercih edilmiş. Aynı zamanda üç boyutlu baskı teknolojileri sayesinde birimlerin yapısında gözenekler oluşturularak bitkilerin su alması kolaylaştırılmış.



Mekan tasarımında göz önünde bulundurulan ve üzerine projeler geliştirilen kaygıların görselliğin ötesine geçip sürdürülebilirlik ve doğa entegrasyonuna evrildiği projelerin çoğalması, doğaya saygılı bir global kültürün yeniden oluşması adına umut verici.



bottom of page