top of page

Hyperloop Desert Campus Geleceği Şekillendiriyor


Hyperloop Desert Campus, Pada Labs

Pada Labs'ten Begüm Aydınoğlu, Mariana Custodio Dos Santos ve Juan Carlos Naranjo, geçen yaz Young Architects Competitions tarafından düzenlenen fütüristik Hyperloop test merkezi yarışmasında Hyperloop Desert Campus tasarımlarıyla 30 finalist takım arasına girmeyi başardı.


Elon Musk tarafından tapray teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey ray ötesi bir ulaşım sistemi olan Hyperloop ile geleceğe bir adım daha yaklaşırken bu sistemlerin kullanımı için gerekli tasarımlar da artık mimarların gündeminde. Geçtiğimiz yaz Young Architects Competitions tarafından düzenlenen Hyperloop test merkezi yarışması, tasarımcıları Nevada'daki Mojave Çölü'nde, Las Vegas'tan sadece birkaç kilometre uzakta, Hyperloop'a özel bir bilim merkezi tasarlamaya davet etti.




Pada Labs tarafından önerilen ve finalistler arasına seçilen Hyperloop Desert Campus projesi, ikonik formu ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerini göz önünde bulunduran tasarımıyla çarpıcı bir tasarım önerisi olarak yarışmada öne çıkıyor. Kampüs, gezegendeki en parlak zihinlerin ihtiyaçları dahilinde, yarının gerçekçiliği içerisinde bugünün vizyonunun değişimini gerçekleştirebilecekleri uygulamaları ve metodolojileri tanımlamak için işbirliği yapabilecekleri oldukça gelişmiş bir test ve çalışma merkezi olarak kurgulanmış.


Üçlü, Hyperloop Desert Campus önerisinde, dört eyalete yayılan ve Kuzey Amerika'nın en kuru çölü olan Mojave Çölü'nün görünüşte misafirperver olmayan bir bölümünü vahaya dönüştürüyor. Kıvrımlı Hyperloop test merkezi tasarımı, uzun palmiye ağaçlarının ve diğer yeşilliklerin büyümesini destekleyen su unsurlarına sahip dört avluya odaklanıyor. Tasarımın ikonik formu, engebeli arazi, bu yeni teknoloji için gerekli olan alanlar ve projede çalışan bilim insanlarının ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor. Form ve işlev arasındaki karmaşık ilişkinin bir sonucu olan Hyperloop Desert Campus, çölün ortasında teknolojik bir bilim merkezi yaratıyor. Aynı zamanda yenilenebilir enerji üreten güneş paneli çiftlikleri ve gri su dönüşümü gibi döngüsel sistemleri de içinde barındıran tasarım, geleceğin Hyperloop merkezi olmaya aday.


Pada Labs kurucusu mimar Begüm Aydınoğlu ile gerçekleştirdiğimiz DİYALOG sohbetimizi okumak için tıklayın.



bottom of page