top of page

Evleri Donatan Japon Devi MUJI'nin Yeni Ürünü: Prefabrik Ev



Minimalizm her geçen yıl farklı alanlarda kendini göstermeye başlayan ancak bir şekilde hayatımızda hep karşılaştığımız bir kavram. Ev dekorasyonundan, giyime, eşya depolamadan, kırtasiyeye minimalizm kavramını yaşam tarzı haline getiren 40 yıllık bir Japon markası MUJI. Ülkemizde de mağazaları bulunan ancak 2016 yılında çekilen MUJI'nin bir mağazasını gezme şansınız olduysa kendine has minimalist tarzını ve hayatın her alanını kapsayan ürün çeşitliliğini görmüşsünüzdür. MUJI bu yıl hayatımız için tasarladığı ürünleri başka bir boyuta taşımış. Karşınızda Japon devi MUJI'nin prefabrik evi!



Yo no le’ (Plain House) isimli bu prefabrik ev için MUJI'nin minimalist tarzının dört duvara dönüşmüş hali diyebiliriz. Yalın tasarımlar ve çok fonksiyonlu elemanlarla donatılmış ev 80 metrekarelik bir açık plana sahip. Mekanın bölümlendirilebilmesi için hareketli paneller kullanılan evde bu panellerin kullanımıyla evdeki potansiyel fonksiyonlar için maksimum alan sağlanması amaçlanmış.



Açık plan yaklaşımı evin dış mekanla ilişkisinde de sürdürülmüş. Geniş verandasına açılan yerden tavana kadar pencereleriyle evin içi ve dışı kolaylıkla bir araya getirilebilecek şekilde kurgulanmış. Bu tasarımı marka şöyle açıklıyor: "Dışarıda olduğunuz yer ile içeride olduğunuz yer arasındaki sınırlar belirsiz. Odadan verandaya ve dışarıya, alan kademeli bir şekilde devam eder ve odada yapılan aktiviteler dışarı sızar."



Kırsal alanlarda konumlandırılmak üzere tasarlanan evin dış cephesinde ahşap kaplama tercih edilmiş. Doğal malzemelerle bulunduğu ortama uyum sağlaması hedeflenen evin çatısında da çelik panellerden faydalanılmış.




bottom of page