top of page

Milano Tasarım Haftası 2021'den Notlar


Alcova 2021

Her yıl bahar aylarında düzenlenen ve şehrin en önemli etkinliklerinden biri olan “Milan Design Week” 2020 yılında ne yazık ki Covid-19 nedeniyle iptal edilip sonrasında 2021 yılının eylül ayına ertelendi. 4 Eylül'de başlayan Design Week şehrin çeşitli bölgelerine dağıtılan bir dizi etkinlik kapsamında, şehrin sanat ve tasarım nabzını yükseltiyor. Birçok ünlü markanın, tasarım ofisinin ve sanatçının ürünlerinin, sergilerinin ve enstalasyonlarının yer aldığı bu hafta, başınızı çevirdiğiniz her yerde size sanatı ve tasarımı en canlı haliyle hatırlatmaya devam ediyor.


 

Natural Capital

Carlo Ratti – Natural Capital

Brera botanik bahçesinde yer alan sergi, bitkilerin oksijen üretiminde oynadığı önemli rolü aktarmayı hedefleyerek her bir türün ne kadar karbondioksit depoladığını gösteriyor. Üzerinde bitki türlerine göre depolanan karbondioksit değerlerinin yazılı olduğu bir takım şeffaf küreden oluşan bu sergide, depolanan değerlerin büyüklüğüyle orantılı olarak kürelerin ebatları da değişiyor. Böylece veri görselleştirmenin somut ve mekansal bir deneyime dönüştürülmesi amaçlanıyor.


 

Dior – Medallion Chair

Dior – Medallion Chair tekrardan yorumlanıyor

Dior’un ikonik sembollerinden biri olan “Medallion Chair” markanın ve on yedi tasarımcının arasındaki iş birliği sayesinde yeniden yorumlanıyor ve böylece bu ikonik değer sınırsız yaratıcılıklarla yeniden farklı anlamlar kazanıyor.

Asma kattan giriş yapılan bu sergide, girer girmez bütün sandalyeleri görebiliyorsunuz. Sisli bir atmosfer yaratılması serginin çarpıcılığını daha da artırıyor.



 

Hermes Home

Studio Mumbai – Hermes Home

Hermes yeni ev koleksiyonlarını, Brera’da bulunan bir spor merkezinin içinde Studio Mumbai tarafından yapılan renkli enstalasyonlarla sunuyor. Bu enstalasyonlar, terracottadan yapılmış her biri farklı renkte ve desende olan beş organik hacimden oluşuyor. Yeni koleksiyonları eğlenceli bir şekilde bu hacimlerin içinde sergileyen Hermes ve Studio Mumbai adeta ziyaretçilerine renki bir köy / mahalle atmosferi yaratıyor.



 

Barok'ta Bir Plaj

Aires Mateus – Barok’ta Bir Plaj

Palazzo Litta’nın avlusunda yer alan, Portekizli mimar Aires Mateus’un tasarımı olan bu kırmızı kulübe, renkli ve eğlenceli yapısıyla geçici olarak bulunduğu sarayın avlusunda, sarayın kalıcılığı ve mimari yapısıyla kontrast oluşturarak gelenleri karşılıyor. Mimar bu kulübeyi, Covid-19 nedeniyle yaşadığımız kapalı ve sessiz dönemle tezatlık oluşturmak için, özlediğimiz eğlence ve birlikte olma duygularını vurgulamak fikriyle yaratmış. Yanındaki dondurma arabasıyla birlikte bulunan bu kulübenin bir plaj kulübesini anımsatması amaçlanmış.



 

We Will Design

Base Milano – We Will Design

Özellikle çeşitli üniversitelere, akademilere, gelişmekte olan markalara ve tasarımcılara çağrı yapan Base Milano, halka açık bir sergi alanı yaratarak tasarım haftasını farklı bir şekilde yorumluyor. İçerisinde bulunan çeşitli sergileri sadece sunmayı değil aynı zamanda gelen ziyaretçilerin de serginin bir parçası haline gelmesini hedefleyen Base, her yaşa hitap edebilecek çeşitli kolektif etkinliklerle bu hedefini eğlenceli bir biçimde gerçekleştiriyor.



 

Stefano Giovannoni - Survival

Universita Degli Studi di Milano

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Milano Üniversitesi, etkileyici kampüsü içerisinde çeşitli enstalasyonlara ev sahipliği yapıyor. Üniversiteye girer girmez gördüğünüz, zürafaların, tavşanların, maymunların ve geyiklerin bulunduğu Nuh’un Gemisi’ni çağrıştıran enstalasyon, tasarım haftasının ikonik görsellerinden biri olmayı başardı. Özellikle akşam saatlerinde renkli aydınlatmalarla çok daha büyüleyici bir atmosfere sahip olan ve üniversitenin çeşitli avlularından koridorlarına kadar uzanan bu sergide MAD Architects, Kengo Kuma gibi ünlü isimlerin de enstalasyonlarını görmek mümkün.



 

Objects of Common Interests - Future Archaeology

Alcova

Şehir merkezinin biraz dışarısında bulunan tasarım haftasının bu ayağı, Alcova’da bulunan terk edilmiş eski bir askeri hastanede yer alıyor. Terk edilmiş hastanenin içerisinde bulunan alanların ve malzemelerin zamanın etkisiyle yıpranmış olması bir dezavantaj olarak görülmek yerine serginin kurgusunun bir parçası haline getirilmiş. Duvarlar ve mimari elemanlar yalın halleriyle vurgulanarak içerisinde bulunan sergilere oldukça etkileyici bir zemin oluşturmuş.

Geniş bir alana yayılan tasarım haftasının bu bölümünde, birçok tasarımcı ve çeşitli kategorilerdeki ürünlerini görmek mümkün. Açık ve kapalı sergi alanlarına ev sahipliği yapan Alcova, aynı zamanda içerisinde farklı etkinlikler de barındırarak tasarım haftasının kaçırılmaması gereken duraklarından.



bottom of page