top of page

Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya



Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi ziyarete açıldı. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden serginin küratörlüğünü Seda Yıldız yaparken, tasarımını Future Anecdotes İstanbul (FAI), üretim ve uygulamasını da BARN Architects üstlendi.



Fotoğraflar, fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı birçok nesnenin yanı sıra, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de içeren sergi, 600’e yakın görsel ve yazılı belgeden oluşuyor. Ziyaretçilerini, 1800’lü yıllarda inşa edildiği bilinen ve Sümerbank ayakkabılarının şekillerini uzun süre koruması için içlerine yerleştirilen ahşap kalıpların üretildiği Marangozhane binasında karşılayan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi, 1999 yılına kadar faaliyet göstermiş bir üretim tesisi olmasının ötesinde, fabrikayı çoklu bağların kurulduğu bir karşılaşma alanı olarak inceliyor ve döneme ait bilginin çeşitlenmesini, yerel bilgeliğin paylaşılarak gelecek modeller ve işbirliklerinin üretilmesini amaçlıyor.



Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip bu kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmalarını çocuk atölyeleri ve sanatçı destek programlarıyla sürdürecek. Çocukların endüstriyel mirasın önemi ve yeniden dönüştürülmesi, konservasyon ve restorasyon uygulamaları, sözlü tarihin önemi ve somut olmayan kültürel mirasın önemi gibi temalarla erken yaşta karşılaşmaları ve bunları eğlenceli yöntemlerle sorgulamalarını sağlayacak atölyeler sergiye eşlik edecek.



Sergiyi beykozkundura.com adresinden randevu alarak kademeli randevu sistemiyle Beykoz Kundura’da ücretsiz gezebilirsiniz.

bottom of page