top of page

KTSM ile Dünyaya İyi Bakan Tasarımlar: Earth Speakr


Earth Speakr

İklim değişikliği, atık sorunu, karbon salınımı gibi tüm dünyayı etkileyen sorunlar uzun zamandır hayatımızda aslında. Ancak bu sorunlar, etkilerinin daha çok hissedilmeye başlanması ve yeni neslin daha bilinçli olmasıyla her geçen gün daha çok gündeme geliyor. Bu sorunların çözümüne katkı sağlamak için bilinçlendirme başta olmak üzere pek çok tasarımcı ve sanatçı farklı amaçlarla projeler üretiyor. Son projesi Earth Speakr ile dev enstalasyonlarıyla bilinen Olafur Eliasson da bu sanatçılardan biri.


Earth Speakr, daha uzun yıllar dünyamızda yaşayacak kitle olan çocukları dünyanın sesi olmaya çağıran bir mobil uygulama. Telefon kamerası ile görüntüledikleri cisimleri, kendi sesleri ve yüz ifadeleriyle konuşturan çocuklar bu şekilde video mesajlar kaydediyorlar. Mesajlarında çevre ile ilgili endişelerini, düşüncelerini ve önerilerini paylaşan çocukların mesajları, günümüz yetişkinlerine geleceğin yetişkinlerinin endişelerini iletmeyi ve onları harekete geçirmeyi amaçlıyor.



Mesajlar uygulama içerisindeki haritada birer baloncuk olarak işaretleniyor. Uygulamaya giren tüm kullanıcılar bu mesajları seçerek izleyebiliyorlar ve beğendikleri, değerli buldukları mesajları paylaşabiliyorlar. Ayrıca uygulama bu mesajların ilgili kişilere ulaşması için harita üzerinde parlamento binaları, önemli meydanlar gibi kritik noktalarda bu mesaj baloncuklarını toplayıp görünürlük sağlıyor.


Olafur Eliasson, Earth Speakr'ı kolektif bir sanat projesi olarak tanımlıyor. Çocukların baş rolünde olduğu bu proje dünyamızın geleceğine dair bir söz söylemesi ve artırılmış gerçeklik teknolojisini etkili şekilde kullanmasıyla alanında başarılı bir örnek. Dileriz bunun gibi projeler duyuldukça çevre bilinci ile ilgili gelişmeler ve alınan aksiyonlar artar.




 

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) Hakkında


Disiplinlerarası paylaşımlara alan açan ve iş birliklerine zemin oluşturan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, sürdürülebilirliği merkezine koyan bir üretim ve buluşma noktası. Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağına inanan KTSM, bu anlayışla farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Sahici ve samimi bağ kurmaya, sorumlu üretim ve tüketime imkan sağlıyor.


Sosyal fayda yaratan fikirlerin savunuculuğunu yaparak “İyi Bak Dünyana” hareketi öncülüğünde adımlarını atıyor. Küçük eylemlerin birleşmesinden büyük değişimlerin doğabileceği düşüncesiyle “evin senin dünyan, dünya senin evin” bilinciyle herkesi harekete çağırıyor.


Öze değen, özgür ve özgün projeler, yaratıcılığı ortaya koyan atölyeler için KTSM Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

bottom of page