top of page
Yağız Genç

Kripto Sanat Sohbetleri: Sebahat Karcı



BtcTurk ile kripto sanat sohbetlerinin ilkinde, kağıt sanatçısı Sebahat Karcı ile analog tekniklerle ürettiği eserlerini NFT dünyasına taşıma hikayesi ve kripto sanat üzerine sohbet ettik.


Kripto sanatla tanışma hikayenden bahseder misin?

İşlerini yakından takip ettiğim arkadaşım Hakan Sallı’nın bana gelip anlatmasıyla başladı. O saniyeden sonra nedir bu kripto art araştırmaya başladım. Yaptığım işler dijital değildi ancak ben bu dünyaya girmek ve bir şekilde deneyimlemek istiyordum.

Bir kağıt sanatçısı olarak analog olan bu alandaki üretimini NFT dünyasına taşıdığın ‘Paper Bitcoin for good luck’ ve ‘Paper Ethereum for good luck’ çalışmaların oldukça ilham verici. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Etrafımdaki tüm sanatçı arkadaşlarım hızlıca işlerini mintlerken, benim işlerimin neredeyse hiç biri dijital değildi. Ben de hem kripto dünyaya ait hem de dijital dünyaya adapte edebileceğimi düşündüğüm paper coin koleksiyonunu yapmaya karar verdim.


NFT eserlerinin ortaya çıkış sürecinde işlerini hayranlıkla takip ettiğimiz animasyon sanatçısı Gökalp Gönen’le birlikte çalıştınız. Nasıl bir araya geldiğinizden ve eserlerin üretim sürecinden bahseder misiniz?

Gökalp kripto sanatı keşfettiğim andan itibaren heyecanıma ortak olan insanlardan. Aklımdaki fikri ona anlattığımda o da stop-motion yapabileceğimizi söyledi. Heyecanla işe koyulduk. Atölyeme geldi videoları yaptık. Aşırı keyifliydi. Ona ne kadar teşekkür etsem az.
GÖKALP: Sebahat ile ben, ortak arkadaş çevresine sahip, birbirini takip eden iki sanatçıyız. Ben NFT mevzularına bir tık erken girdim ve en heyecan verici kısımlarında Sebahat ile bol bol tartıştık. Satılan işler üzerine konuştuk vs. Fiziksel ve dijital iş arasındaki farkın NFT özelinde yeniden şiddetli bir şekilde tartışıldığı bu dönemde, Sebahat'in işlerinin NFT olarak ilginç duracağına emindim. O yüzden ilk işimi satar satmaz kazandığım davetiye hakki ile onu foundation.app adlı platforma dahil ettik. Sebahat coin üretme fikrini benimle paylaştığında, ben de onu en güzel nasıl sunmalı diye düşünmeye başladım. Bu benim için biraz stop-motion testi yapmak için ideal de bir ortamdı bu yüzden bir günü tamamen buna ayırmalıyım dedim. Bir gün öncesinden Dragonframe kullanmayı öğrenip soluğu Sebahat'in atölyesinde aldım ve bir çok doğaçlama çözümle bu iki videoyu ürettik. Benim için oldukça keyifliydi. Birlikte bir gün bir kısa film yapabilir miyiz sorusuna daha oturaklı cevaplar verdik o gün.



Dijital sanat tarzını 3 kelimeyle nasıl tanımlarsın?

Kendimi dijital sanatçı olarak tanımlayamam ancak şu ana kadar yaptığım işler için fiziksel ve dijitalin birleşimi diyebilirim.

NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?

Açıkçası ilk günlerdeki heyecanım şu anda yok. Hype yaratabilmek yine hali hazırda kitlesi ve ünü olan sanatçıların yapabildiği bir şey gibi duruyor. Sistem yine aynı sistem yani. İşlerin kalitesi ne kadar ön planda emin değilim. Diğer yandan geçmişten bu yana sanat her zaman iyi bir yatırım olmuş. Dijital anlamda bunun karşılığını görmek çok mantıklı geliyor.


Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?

Murat Kalkavan, Tolga Tarhan ve tabi ki Gökalp Gönen.

Gelecek planlarında neler var?

Kripto dünyaya dair tekrar motive olup yarıda bıraktığım koleksiyonuma devam etmek.

 

BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page