top of page

Kripto Sanat Sohbetleri: Murat Kalkavan


Son of Haggar


BtcTurk ile kripto sanat sohbetlerinde, illüstratör Murat Kalkavan ile

mizahi yaklaşımını yansıttığı eserleri ve kripto sanat üzerine sohbet ettik.


Çalışmalarında gerek kompozisyonlarda gerekse figürlerin ifadelerinde mizahi bir yaklaşım hissediliyor. Eserlerinin, deneyimleyenler üzerinde nasıl bir etki yaratmasını tasarlıyorsun?

Markalar ve reklam ajanslarıyla beraber yürüttüğümüz projelerde mizahi öğelerden daha fazla faydalanıyorum. Çocukluğumdan beri karikatür çizmiş olmam benim bu yönümü geliştirdi. Bir mesajın mizah ile harmanlanarak aktarılmasının güçlü bir etkisi olduğuna inanıyorum. İnsanların yüzlerinde bir gülümseme bırakabildiysem yaptığım işin başarılı olduğunu hissediyorum.

Orgasmic Faces


Tüm eserlerinde gördüğümüz ve senin imzan haline gelmiş özel bir tekniğe sahipsin. Bu teknik nasıl ortaya çıktı?

Kendime ait bir anlatı dili geliştirmek için kaygılanmayı bıraktığımda oluşmaya başladı diyebilirim aslında. Zaman içerisinde kendi haline bıraktım her şeyi ve şu anda bu şekilde devam ediyorum. Eminim ki yeni şeyler deneme ve keşfetme ihtiyacım devam ettikçe anlattığım şeyler de evrilecektir.

Hunt


Kripto sanatla tanışma hikayenden bahseder misin?

"Uçman* bu crypto art neymiş?"
"Gel anlatayım güzel kardeşim."
Sonrasında kurulan bir community ve gelişen olaylar.

* Uçman Balaban


Ritual -- Fight


NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?

Aslında NFT teknolojisinin sanata (özellikle görsel sanatlar) yansıması ve bunun popüler olmasının nedenleri tam olarak kafamda oturmuş değil. İşin bu tarafı üzerinde uzunca konuşulacak bir mevzu.
Ama NFT sayesinde yüksek potansiyelli sanatçılar kendi sınırlarını zorlama fırsatı buldular. Kendilerine yeni bir oyun ve nefes alanı açtılar. Bu da bizim pek çok güzel, ilham verici eser görmemize vesile oldu.
Daha önceden de takip ettiğim ve çalışmalarını beğendiğim bazı sanatçıların bu platformda yeni projelerini görmek ve hatta bazılarını satın alabilmek beni heyecanlandırdı.

Catharsis


Sanat tarzını 3 kelimeyle nasıl tanımlarsın?

Komikli, içine kapalı, vahşetli.

Dark Wood: Monophobia


Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?

Stas Santimov, Tony Babel, Kaan Bilaloğlu.

Gelecek planlarında neler var?

İnsanlara ilham veren, onları farklı bir bakışa yönlendirebilecek projeler üretmek odağında düşünüyorum. Bunu amacımı markalarla çalışırken de kişisel projelerimde de aklımdan çıkartmamaya çalışıyorum.
bottom of page