top of page

Karalamaları Mimari Tasarıma Çeviren Algoritma



Tasarımda yılın en yenilikçi projelerinin sahne aldığı Venedik Bienali'nde bu yıl yine birbirinden ilgi çekici çalışmalar bir arada. İspanya pavilyonundaki proje, ziyaretçilerin dahil olacağı interaktif bir deneyim vadediyor. Bu deneyim ziyaretçilere mimari tasarımda bilgisayarın bir araç olarak sürece ne kadar dahil olması gerektiğini sorgulatmayı hedefliyor. Mimar John Porral tarafından ortaya konan projenin ismi 'The Bedroom Script'. İsimde en mahrem yaşam alanı olan 'yatak odası' ve dijitalleşmenin sembolü 'kodlama' kelimeleri bir araya getirilerek, aralarındaki ilişkinin kontrastı vurgulanıyor.



Deneyim, dijital arayüzün katılımcıdan oturma odası, yatak odası ve banyo çizmesini istemesiyle başlıyor. Katılımcının çizdiği rastgele şekli oda planının duvarları olarak belirleyip, odanın yerleşimini tamamlayan algoritma sonunda bu odaları birleştirerek bir konut planı oluşturuyor.



Projede konutların artık sadece ticari değere sahip varlıklar olarak görünmesi, aslında bireyler ve aileler için içinde hayatlar geçirilen birer yuva olduklarının tamamen gözden kaçırılması eleştiriliyor. Porral şu sözüyle açıklıyor: "Konut giderek daha karmaşık, teknik, yasal, politik ve ekonomik bir varlık haline gelmiştir. Ancak özel bir yer olmasına rağmen bizi toplumun geri kalanıyla bağlar. Hem yuva hem yatırım, hem sığınma hem de bir seçimdir."


Görseller: Designboom



bottom of page