top of page

Ying Gao’dan Kamera Lensiyle Canlanan Koleksiyon: ‘In Camera’


Fotoğraflar: Maude Arsenault

Montreal merkezli moda tasarımcısı ve profesör Ying Gao'nun modayı sanatla buluşturan sıra dışı tasarımları, giysilerin sadece kumaş parçaları olmaktan çıkıp, imgelerle dans eden canlı varlıklara dönüşümünü kutluyor. “In Camera”, tasarımcının akıllara durgunluk veren en yeni robotik giyim koleksiyonu. Yeni koleksiyon, bir kişi onları fotoğrafladığında canlanan, kamera merceği dedektörleriyle donatılmış iki parça giysiden oluşuyor. Bir kişi giysilerin fotoğraflarını çektiğinde giysiler hareket ediyor ve ardından ziyaretçinin fotoğrafını çekiyor.


Kısmen telefonlarının ya da kameralarının arkasına gizlenmiş yabancıların yüzleri, daha sonra hem farklı hem de benzer bulanık kimliklerden oluşan bir galeride birleşiyor. İngiliz figüratif sanatçı Francis Bacon'un portrelerine, fotoğraflardan yarattığı tablolara gönderme yapan bu giysiler, melez ve geçici varlıkları çağrıştırıyor.


 

"Görüntülerle ilişkim her zaman muğlak olmuştur. Bir moda tasarımcısı olarak, imgeler elbette işim için önemli, ancak aynı zamanda her şeyi düzleştirme ve sadakatsiz olma eğilimindeler, çünkü kolayca manipüle edilebiliyorlar. Bir elbiseyi canlandırmak, onun pasif bir protez olarak araçsal statüsüyle çelişmektir. Buradaki fikir, elbiselere ses vermek, onları özgürleştirmek, seçmedikleri bir pasiflikten kurtarmaktır."

 

Giysi nesnesi sürekli olarak fotoğraflandığı ve moda dergilerinin ve ekranların düzleştirilmiş yüzeylerine yapıştırıldığı için artık boyutlarının tamamını dikkate almıyoruz. Çoğu zaman görüntü tarafından düzleştirilen, hatta küçültülen “In camera”, giysinin üç boyutluluğunu somutlaştırarak ve aynı zamanda kendi karmaşıklığımızı yansıtarak ona yeni bir soluk getiriyor.




bottom of page