top of page

John Craxton ile "Işığın Peşinde"


“John Craxton: Işığın Peşinde” serginin küratörü Ian Collins

Keyfin ressamı John Craxton’ın arkadaşı Ian Collins küratörlüğünde gerçekleşen “Işığın Peşinde” sergisi 23 Temmuz’a kadar Meşher’de.


Mioloji ve arkeoloji merakının onu bağladığı Antik Ege sevgisiyle kendini Arkadyalı olarak tanımlayan John Craxton’ın eserleri; Ege’ye uzakken buhranı, yakınken coşkuyu aynalıyor. Sergi kapsamında sanatçının bu coğrafyada geçirdiği zaman belirleyiciliğinde karanlıktan aydınlığa ve tek renkten parlak renklere doğru ilerleyen keyfe düşkün ve yaratıcı yaşamı, sanatçının arkadaşı olmanın yanında biyografisinin de yazarı olan Ian Collins küratörlüğünde aktarılıyor. Hayatın Lütufları isimli biyografi konusunda Ian Collins “John son derece şanslı, büyüleyici bir insan. Ailesinin haşarı çocuğu olarak ne yapmak istiyorsa onu yapması desteklenen, bu sayede sadece resim yapmakla ilgilenen, ünlü dostlarının masraflarını üstlenmesiyle hayatını geçiren biri. O da hayatın ona sunduğu lütuflara yaptığı resimlerle teşekkürünü sunuyor.” diyor.


Fotoğraf: Emre Durmuş
John Craxton, Doğanın Yapı Taşlarıyla Manzara 1975–1976 ,dokuma halı 423 x 492 cm

Londra’nın yağmurlu havası ve Paris’in İkinci Dünya Savaşı arifesindeki karanlığının ardından Yunanistan’a gelerek kendini bulan ressam John Craxton’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, sanatçının kaybolanlar dışında hemen hemen tüm eserlerini kapsıyor. Sergide sanatçının üzerinde yarım saatten uzun süre çalışmayı reddettiği çizimleri, buna tezat olarak uzun yıllar boyu tamamlayamadığı tuvalleri, sanatının güzel bir kariyere evrilmesine sebep olan kitap tasarımları ve Türk halılarına duyduğu hayranlığı örnekleyen anıtsal bir duvar halısı bulunuyor.


Yaşamın sanattan daha keyifli olduğuna inanan, bu sebeple keyfini sanatına aktaran John Craxton’ın denizciler, çoban aileler, taverna ve kafelerdeki arkadaşlarını konu aldığı; âşık olduğu hayat, ışık ve manzaraların yansıması olan eserleri “Işığın Peşinde” sergisinde.


John Craxton, Gün Batımında İki Figür 1952–1967, tuval üzerine yağlıboya 122 x 244 cm

bottom of page