top of page

Jay Sae Jung Oh ile İleri Dönüşümün Estetiği


Fotoğraf: Ian Allen

Sanat ve tasarımın kesiştiği noktada çalışan Seattle merkezli Güney Koreli tasarımcı Jay Sae Jung Oh, uzun süredir devam eden Savage serisi için heykel ve mobilya arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran benzersiz nesneler yaratıyor. Görkemli, karmaşık desenli, hacimli gövdeleri, tasarımcının doğal elyaf veya deri kordonla özenli bir şekilde sarılıp kaplanmış, çoğunlukla plastik, günlük nesnelerin özenle bir araya getirilmesini gizliyor. Jay, sıradan ev eşyalarını hem güzel hem de işlevsel olan kendine özgü heykelsi parçalara dönüştürerek, kullan-at kültürümüzün ürettiği atıklar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.



2011'de ilk Savage sandalye ile başlayan Jay, o zamandan beri süreçler ve malzemelerle deneyler yapıyor ve Salon 94 Design için seriyi her zamankinden daha kendine özgü kanepeler, masalar ve diğer işlevsel parçalarla genişletiyor. Savage serisi fikri, Jay'in on yıl önce Michigan'daki Cranbrook Sanat Akademisi'nde endüstriyel tasarım eğitimi aldığı sırada, çalışmalarıyla daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla Seul'deki güzel sanatlar eğitiminin ardından ortaya çıktı. Tasarım stüdyosuna giderken iki büyük çöp konteynerinin hızla dolduğunu fark etti; bu konteynerlerin bir kısmı, kendisi ve öğrenci arkadaşlarının büyük mobilya şirketleri için yaptıkları atılmış prototiplerle doluydu. Bu kadar çok atık üretilmesinde kendi rolü ve genel olarak tüketim kültürümüz hakkında düşünmeye başlaması uzun sürmedi.


"Mirror Mirror: Reflections on Design at Chatsworth" - Fotoğraf: India Hobson

İçgüdüsel olarak, çöp konteynerlerinden kırık sandalyeler, sehpalar ve kaplar gibi hala kullanılabilir durumda olan veya ilginç bir forma sahip nesneler toplamaya başladı. Başlangıçta bir ana planı yoktu ama kısa süre sonra eskimişliklerini sorgulamanın bir yolu olarak onlara yeni bir hayat verme fikri aklına geldi. Bunu yapmak için Jay, kolayca bir kenara attığımız seri üretim ürünlerin antitezi olan doğal malzemelere ve el işçiliğine yöneldi. Bitki bazlı jüt ipi kullanarak basit bir deterjan kutusundan başlayarak sarma tekniklerini denedi. Sonraki çalışmalarında birden fazla nesneyi birleştirerek Design Quest 2011 Mobilya Tasarım Yarışması'nda birincilik ödülü alan küçük bir yan sehpa ve mezuniyet sergisi için yine övgü toplayan ve şu anda Cranbrook Sanat Müzesi koleksiyonunun bir parçası olan bir sandalye tasarladı. Bu ilk parçaların başarısı, Jay'in New York'ta galeri temsilciliği almasını ve o zamandan beri sürdürdüğü seri üzerinde çalışmaya devam etmesini sağladı.


 

"Sanat söz konusu olduğunda, ona yaklaşmamızı yasaklayan görünmez bir bariyer vardır; tasarım tamamen günlük hayatımızla ilgilidir, onu kullanabilir, ona dokunabiliriz."

 

Gelişigüzel bir şekilde bir araya getirilmiş gibi görünseler de, her parça amacına etkili bir şekilde hizmet edecek şekilde dikkatlice tasarlandı. Savage sandalyeleri, kanepeleri ve tabureleri hakkında ise "İnsanlar oraya oturup oturamayacaklarını merak ediyorlar, ama bir kez oturduğunuzda, gerçekten rahat olduklarının farkına varıyorlar” diyor. Savage serisinin başlamasının üzerinden on yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Jay ivmesinden hiçbir şey kaybetmedi, aksine her zamanki gibi yaratıcı, şimdiden Ocak 2024'te New York'ta Salon 94 Design'da gerçekleştireceği bir sonraki solosuna hazırlanıyor.



bottom of page