top of page

Isola Design'ın Dubai'deki Anatolia Pavilyonunda Öne Çıkan 3 Yaratıcı Ekip


Fotoğraf: Ivan Erofeev

Milano’da kurulan Isola Design’ın küratöryel ekibi tarafından tasarlanan ve Downtown Design fuarının bir parçası olan Anatolia pavilyonu, eski uygarlıkların kesişim yollarından ilham alan kolektif bir sergi. Anadolu tasarımını ön plana çıkaran sergi Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan, geçtiği topraklarda kültürel alışveriş için hayati bir merkez oluşturan tarihi bir ticaret yolu olan İpek Yolu'nu anımsatan bir atmosfere sahip. Anatolia sergisi kapsamında 20'den fazla Türk ve Ortadoğulu tasarımcı, marka ve tasarım stüdyosu projelerini ve araştırmalarını sunuyor.

Isola ve Grob Design iş birliğiyle tasarlanan bu stant gezginler için eski bir dinlenme yeri olan Kervansaray'ı yeniden yaratarak ziyaretçilerin fikir alışverişinde bulunabileceği, ağlarını geliştirebileceği, atölyelere katılabileceği ve ürünleri satın alabileceği bir alan oluşturuyor. Isola Design’ın Anatolia pavilyonu kapsamında Dubai Downtown Design fuarında sergilenen 3 yaratıcı stüdyonun çalışmalarını sizler için derledik.


 

Ova | Studio Yellowdot

Studio Yellowdot tarafından tasarlanan 'Ova', doğada bulunan tohumların ve yumurta kümelerinin canlı renklerinden ve tekrarlayan desenlerinden esinlenen bir dolap koleksiyonu. Üç benzersiz baskı dolap (pembe, kırmızı ve turuncu) canlılık, doğurganlık ve yaratıcılık yoluyla yaşamı kutluyor. Her bir dolap, Dilara'nın memleketi Gaziantep'te dokunan 'Kutnu' adlı el dokuması kumaşla zanaatkârlar tarafından elle dikilen yüzlerce yumuşak şekilden oluşuyor. Bu kumaşlar daha sonra buharla bükülmüş silindirik dolabın duvarlarını tamamen kaplayacak şekilde özenle döşeniyor.



Elle dikilen her bir şekil benzersiz ve kusurludur, ancak bir bütünlük duygusu yaratmak için farklı unsurlar arasında köprü kurarak bir parçayı birbirine bağlamaya yardımcı olmak için tekrar tekrar düzenlendi. Dilara, pandemi sırasında seyahat kısıtlaması nedeniyle, geleneksel tekstil ve malzemeleri çağdaş tasarıma taşımak için Türkiye'deki yerel zanaatkarlar ve zanaatkar ekipleriyle çalışarak kültürünü yeniden keşfetti. Pembe dolap için toplam beş yüz altmış top, kırmızı ve turuncu dolaplar için ise dört yüz on altı şekil dikildi. Bitki ipeği çözgüler ve pamuk atkılardan dokunan yarı ipekli bir kumaş olan 'Kutnu', çarpıcı renk ve desenleriyle bilindiği için özellikle ilgi çekiciydi. 16. yüzyıldan beri dokunan bu kumaşın her bir partisi benzersizdir ve bir zamanlar Osmanlı saray mobilyaları ve elbiselerinde kullanılan kraliyet kumaşlarının yapımında kullanılan aynı dokuma ve doğal boyama teknikleriyle bugün de üretiliyor.


 

Shibumi | OD Art&Design

OD Art&Design tarafından tasarlanan Shibumi sadece seramik sanatı değil; sanat ve toprak arasındaki hassas dansın bir kanıtı, sadeliğin zarafetine bir övgü. Tıpkı doğanın hiçbir süslemeye ihtiyaç duymaması gibi, Shibumi de dünyamızın ham zarafetinden besleniyor. Koleksiyon, Anadolu kültür ve sanatının kusursuz harmanını kutluyor. Tıpkı Anadolu'nun sosyolojik dokusunun zengin bir renk ve katman dizisini bir arada örmesi gibi, bu da uyumlu çeşitliliğin bir kanıtı. Shibumi'nin özü, bu toplumsal kültürün dağınık yapısı içinde bulunan dengeli ve sağlam uyum gibi bu karmaşık karışımı özetler. Anadolu serisinin unsurları kendine özgü şekillerde hayat buluyor. Her katman, farklı tonlarda el işçiliğiyle ve titiz bir özenle işlenmiş bir stoneware kil spektrumunu ortaya çıkarır. Bu serideki tüm parçalar, tıpkı hayatımızdaki ana-doğa ve anlar gibi türünün tek örneği ve eşsizdir.


 

“Doğa her zaman en büyük ilham kaynağımız oldu ve Shibumi ile onun derin özünü her parçaya yansıtmanın bir yolunu bulduk. Her seramik şaheserde sürdürülebilirliği örmek için kilin gücünü kullandık. Mütevazi yüzeyin altında, doğanın zamansız özgünlüğünü yansıtan bir dönüşüm hikayesi yatıyor.”

 


 

Macaroni Event

Yaratıcı sürece odaklanan bir egzersiz serisi olan Macaroni Event, katılımcılar makarna hamurunu maket malzemesi olarak kullanıyor ve sonuç kaygısı olmadan sürecin kendisine odaklanmaya davet ediliyor. Özge Adanır’ın tasarladığı Macaroni Tools adındaki mermer makarna aletleri zanaatkar Günay Oktay’ın Afyon’daki mermer atölyesinde üretiliyor. Kesme, form verme ve doku verme fonksiyonları etrafında şekillenen bu aletler amorf formları sayesinde farklı şekiller üretmeye olanak sağlıyor. Macaroni Event’in ikinci aşamasında katılımcıların ürettiği formlar profesyonel şef ekibi tarafından pişirilip servis ediliyor. Sofrada kullanılan seramik tabakların üretimi ise Gorbon’un atölyesi Atelier Keremiko’ya ait. Masanın üzerine yerleştirilen un tepeciklerinden ilham alan bu formlar sofranın üzerinde bütüncül bir senografi oluşturmayı amaçlıyor.



bottom of page