top of page

İklim Krizine Dikkat Çeken Pul Tasarımları



Tasarım sadece görselliğin ötesinde her zaman bir probleme karşı ortaya konan bir çözümdür. Her tasarım sürecinde tanımlanan problemler ve tasarımı şekillendiren kriterler projeye özel çözümlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Berry Creative de son zamanlarda iyice ayyuka çıkan iklim sorunlarını görünür kılmak ve farkındalığı artırmak için pul tasarımlarında yaratıcı çözümler ortaya koymuş.



Berry Creative, Finlandiya posta servisi tarafından kendilerine verilen pul tasarımı projesinde artan sıcaklıkların Finlandiya üzerindeki etkilerini bu ufak alanda efektif bir şekilde vermek için yenilikçi bir malzeme tercihinde bulunmuş. Sıcaklık artışının etkilerini interaktif bir şekilde pullarda deneyimletmek için pul yüzeylerinde parmak sürtüldüğünde ortaya çıkan ısıyla rengi açılan renk değiştiren mürekkep kullanılmış. Bu mürekkeple basılan ve günümüzü temsil eden silüetler, ısındıklarında renkleri açılarak altlarındaki geleceği temsil eden tasarımları ortaya çıkarıyorlar.


Pul tasarımlarında ifade edilen, iklim değişikliği nedeniyle yaşanılacak üç sorun ise şöyle:



  • Kar yağışlarının yerini fırtınalar ve şiddetli yağmurlara bırakması, kış mevsiminin yok olması



  • İklim mültecilerinin artışıyla bunun büyük bir kitlesel göçe dönüşü



  • Finlandiya'nın özel canlı türlerinin nesillerinin tükenmesi


Tasarımda dikkat çekiciliğin yüksek olması için canlı renkler kullanılmış ve her geçen dün daha da yaklaşan iklim krizine karşı mücadelenin aciliyetine vurgu yapılmış.


Bu konu hakkındaki pek çalışmaları gittikçe daha sık duymaya başladık, yeni çalışmaların da ortaya çıkacağı kesin. Umarız tüm bu projelerle herkes, dünya olarak birlikte yaklaştığımız bu krize bilinçlenir ve mücadeleye katkı sağlar.

bottom of page