top of page

"Saya’nın Sesi", İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyuruyor


İGA İstanbul Havalimanı tarafından düzenlenen İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın birincisi Betül Kotil’e ait “Saya’nın Sesi“ adlı enstalasyon ziyaretçileriyle buluştu.


İGA İstanbul Havalimanı metro bağlantı yolunda, izleyiciyi anlık duraksama ve dinleme ile arınma alanına alarak meditatif halin içine yönlendiren Saya'nın Sesi yerleştirmesi, ilhamını hayvan sürülerinin yolculuğunda, boyunlarına takılı olan zilin çıkardığı sesten alıyor. Yolu takip etmeyi ve kaybolmamayı sağlayan Anadolu kültürüne ait bu ses, kamusal alanda görünmez bir coğrafyaya referans veriyor.


Eser 1923 adet dört farklı ölçülerde zilin, kanat formda planlanan çelik kontrüksiyon üzerine yedekli asma emniyeti sağlanarak oluşturulmuş. Saya’nın Sesi, 90 metre uzunluğunda ve 36 metre genişliğinde alan kaplıyor. Saya’nın Sesi’nin üretiminde, dört kuşaktır zil imalatı ile uğraşan bir aile ile çalışılarak, bu zanaatın sürdürülebilir kalkınmasına da ayrıca destek sağlanmış. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa böylesine büyük bir kamusal alan, genç sanatçıların yaratıcı dünyalarına kucak açmış oldu.


İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlayan İGART Sanat Projeleri Yarışmaları serisinin ilkine, 221 proje katıldı. Prof. Hüsamettin Koçan başkanlığında, her biri alanlarında uzman isimler olan yürütme kurulu üyeleri Prof. Gülveli Kaya, Prof. Marcus Graf, Nazlı Pektaş, Murat Tabanlıoğlu, Deniz Odabaş, Mehmet Ali Güveli ve jüri üyesi olarak Heykeltıraş Seyhun Topuz ve Seçkin Pirim’in titiz çalışmaları sonucu kazanan eserler belirlendi. Türkiye’de bugüne kadar verilen en büyük meblağ olan 1 milyon TL ödüllü İGART Sanat Projeleri Yarışması, aynı zamanda ülkemizde kamusal alanda yapılacak diğer projelere de önemli bir referans olacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen 1923 adet zili bünyesinde barındıran “Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı metro çıkış alanındaki Viyadük Altında ziyaretçilerini bekliyor.



bottom of page