top of page

Elma Atığından Vegan Sneakers’a: Mats Rombaut



Aynı anda hem modaya uygun hem de sürdürülebilir ürünler yapmak yaratıcı süreci geliştirmeyi ve yatırım yapmayı gerektirir. Rombaut ve Víron markalarının kurucusu Paris merkezli tasarımcı Mats Rombaut, sürdürülebilir ayakkabılar yapmak için sektörde elini taşın altına koyan yeni nesil isimlerden. Rombaut, cesur bir karar ile her iki markasında da ayakkabı sektörünün ana materyali olan deriyi terk ederek vegan ve geri dönüştürülebilir ayakkabı tasarımları için deneysel yöntemler geliştiriyor.


Rombaut’un hikayesi gezegenimiz hakkında bir belgesel izlemesiyle değişmiş. Hayvancılık ve yoğun endüstriyel tarımın dünya üzerindeki etkisini fark edince vegan beslenmeye karar vermiş. Lüks giyim markası Damir Doma’da aksesuar üretiminden sorumlu olarak çalışırken günlük tüketim için kullanılan deri ve kürk miktarının fazlalığı karşısında işi bırakmaya karar vermiş. “İşimle ahlakımı uzlaştırmak çok zorlaştı, devam edemedim. Bu yüzden hem değerlerime hem de yaratıcı vizyonuma saygı duyan bir iş yaratmaya karar verdim.” Kendi markasını yaratma sürecine geçişi işte bu sözlerle açıklıyor. Döngüselliğin salt fikrin ötesine geçerek eyleme dönüştürülmesi gerektiği inancıyla yeni üretim teknikleri ve materyal arayışına girmesi tam da bu dönem başlıyor.



Bu inançta yalnız değil: vegan deri endüstrisinin 2025 yılına kadar 89,6 milyar dolar değerinde olması bekleniyor. Aksesuar pazarı, hayvan kürkleri ve derileri kullanılarak çanta, cüzdan ve ayakkabı dahil olmak üzere moda dünyasındaki en büyük alt sektörlerden birini oluşturuyor. Ana materyal olarak deriyi kullanan bir endüstriyi ve yerleşik bir sistemi alt üst etmek atabileceğiniz en büyük adımlardan biridir. Bu üretimin arketiğini değiştirmek için vegan aksesuarlar hem mantıklı hem de en zorlu başlangıç noktasıdır.

 

“Beğendiğimiz görselleri yapmaya devam ederken, çevre dostu malzeme ve üretim yöntemlerinde iyileştirmeler yapmaya ve teknolojiyle iç içe doğanın sınırlarını zorlamaya devam etmek istiyoruz. Umarım bu hareketin referans markası oluruz.”


 


Vegan deri endüstrisi için gelecek vaat eden malzeme üzerine yatırım yapmak işin en önemli noktası. Rombaut da kendi koleksiyonlarında kaktüs derisi ve biyolojik olarak parçalanabilen Apinat tabanları kullanıyor. Markalarını diğer benzerlerinden ayıran malzemelerden biri de elma derisi. Bu vegan deri, elma suyu endüstrisinin atıklarının geri kazandırılmasıyla üretiliyor ve ayakkabılar için bir hammaddeye dönüşüyor. Elma derisi, üründeki diğer kimyasal kökenli hammaddelerin yerine geçerek tüm üretim zinciri boyunca emisyonları ve enerji tüketimini de azaltıyor.


Rombaut, tasarımlarıyla vegan ayakkabıların çirkin olduğu kanısını da yıkmayı başarmış. Stilden ödün vermeden ayakkabıları sürdürülebilir kılmak için ince bir denge kuruyor. Fransızca’da çevre anlamına gelen “Víron”, tasarımcının son projesi. Bir markanın ötesinde bir platform olarak çalışan Víron, yeni fikirler geliştirmek için bu alanda düşünen pek çok ismi bir araya getiriyor. Diğer tasarımcıların ölü stoklarını ileri dönüştürüyor, doğal boyalar kullanıyor ve tamamen doğada çözünebilir tasarımlar için sürekli yeni deneyler gerçekleştiriyor. Rombaut markasının fütüristik, modern ve göz alıcı olduğu yerde, Víron iklim hareketinin yeni temsilcisi olarak yepyeni bir ayakkabı estetiği sunuyor.



bottom of page