top of page

Doğadan Referans Alan Brutalist Bir Sanat Merkezi


Fotoğraflar: Pedro Pegenaute

Şangay merkezli mimarlar Neri&Hu tarafından tasarlanmış bir çağdaş galeri olan Aranya Art Center, Çin'in Qinhuangdao kentindeki sahil beldesi Aranya Gold Coast'ta yer alıyor.


Mimarlar mekânı "değişen çevreye sıkıca oturan" sağlam bir kaya olarak tanımlıyor. Hem içte hem de dışta ana malzeme olarak dokulu beton kullanılan bina, dikdörtgen bir hacim biçimini alıyor ve iç-dış amfi tiyatro işlevi gören büyük bir iç konik boşluk etrafında düzenleniyor. Sanatsal performanslar için kullanılmadığında ise alan ve basamaklı merdivenleri, en alt seviyesi suyla dolan ve kendisini bir gölete dönüştüren bir avlu olarak ikiye katlanıyor.


 

"Yazları masmavi ve sakin, kışları ise parçalanmış buz gibi olan yakındaki mevsimsel okyanus sularından ilham alan bina tasarımı, suyun doğal mucizesini özünde barındırmaya çalışıyor."

 

Mekânın brütalist mimariden izler taşıdığı aşikâr olsa da, mimarlar galeri tasarımının suyun doğal mucizesini özünde barındırmaya çalıştığını belirtiyor. Bir topluluk olarak Aranya, yaşam tarzı ideolojilerinin ruhani doğasına, çevreyle birliğe güçlü bir vurgu yapıyor. Dolayısıyla tasarım şeması, merkezde sergilenen sergiyle ilgili olduğu kadar sakinler için ortak bir alan olan iç avluyla da ilgilidir. Sergi galerilerinin yanı sıra merkezde bir kafe, etkinlikler için çok amaçlı bir galeri ve bir açık hava amfi tiyatrosunun yanı sıra 360 derecelik manzaraya sahip erişilebilir bir çatı da bulunuyor.



bottom of page