top of page

Reine Paradis | Sanatçı


Picnic

Kendisini çevreleyen renklerle dolu manzaralara tezat oluşturacak ve onları vurgulayacak şekilde göz kamaştırıcı renkte kıyafetler giyerek kendini hayali bir manzaranın merkezi figürü olarak sahnelediği öyküsel fotoğraflar kurgulayan Fransız sanatçı Reine Paradis ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.


Reine Paradis kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Fransa'da büyüdüm ve 2012 yılında Los Angeles'a taşındım. Daha önce hiç ABD'de bulunmamıştım ve Los Angeles'a ve Avrupa'da bildiğim ışıktan çok farklı olan Kaliforniya ışığına anında aşık oldum. Yeni çevremden çok ilham aldım ve hayatımda ilk kez kendimi özgür hissettim. İşte o zaman sanatımı ciddi bir şekilde geliştirmeye başladım.


Sanatınızda farklı bir gerçeklik yaratan bir sanatçı olarak, bize biraz yaratıcı sürecinizden bahsedebilir misiniz? Bu alternatif gerçekliklerinizi oluştururken hangi düşünce süreçlerini takip ediyorsunuz ve izleyiciye ne tür bir deneyim sunmayı amaçlıyorsunuz?

Her sahne için, fotoğraf serilerimi oluştururken kullandığım süreç aynı. Önce bir sahne hayal ediyorum, sonra tüm süreç boyunca referans olarak kullandığım steçler ve bir maket oluşturuyorum. Dekorları ve kostümleri tasarlıyorum, ardından sahneyi gerçek bir mekanda çekiyorum. Tüm sahneleri çekimden önce hayal ettiğim için, gerçek mekanları bulmak genellikle zor oluyor ve bazı durumlarda farklı ülkelere seyahat etmek gerekebiliyor. Bazen mükemmel mekanı bulmadan önce keşif yapmak için çok zaman harcamam gerekiyor. Ama sonuçta, bu eserleri yaratma eylemi her zaman bir macera.


Hem yaratıcı süreçte hem de fiziksel olarak sanatının merkezinde yer alan bir sanatçı olarak, sanatınızda kendi hikayenizi ve karakterinizi yaratma sürecini nasıl tanımlarsınız? Kendi hikayenizle hem yaratıcı hem de sanatsal olarak nasıl etkileşime giriyorsunuz?

İlk süreç hayal gücüne dayanıyor. Bu süreç pek çok şeyi içeriyor, ancak büyük bir kısmının Fransa'da büyüyen çocukluğumdan ilham aldığını söyleyebilirim. Karakter, kendimi nasıl gördüğümün bir vizyonu, bu nedenle her sahneyi "yaşamak" benim için gerekli. Her sahneyi önceden oynamadan ya da 'yaşamadan' orijinal vizyonumu aktarmam mümkün olmazdı.

Sanatınızda sıklıkla kullanılan renkler ve kostümler, çalışmalarınızın önemli bir parçası gibi görünüyor. Renklerin ve kostümlerin işlerinizdeki rolünü ve vermek istediği mesajı açıklar mısınız?

Renk benim hayatımın merkezinde yer alıyor. Kendimi bildim bileli genel olarak renklere, özellikle de parlak renklere takıntılıyım. Yeni renk paletleri geliştirmeyi gerçekten çok seviyorum ve son yıllarda kendimi çok minimalist paletlere ilgi duyarken buluyorum. Azaltılmış renk paletleri çok kesin sahneler yaratmamı sağlıyor. Kostümlere gelince, bu da sürecin gerçekten keyif aldığım bir parçası. Onlar da kendi tarzlarında çok minimalist ve çok grafikler. Tüm bu unsurların birleşimi, elimde olsa her zaman içinde yaşamak isteyeceğim bir dünya oluşturuyor.


Tasarım süreci ve çıkan ürün bazında bugüne kadar sizi en çok heyecanlandıran çalışmanız hangisiydi?

Yakın zamanda İzlanda'da bir buzdağının üzerinde yeni bir sahne çektik. Sahnede yer alan dekorların üretimi, uzak bir yere seyahat ve uygun bir buzdağı bulmanın lojistiği çok zor ve aynı zamanda heyecan vericiydi. Hava koşulları son derece yoğundu ve çekim yapabilmek için bile birkaç gün geçmesi gerekti. Sonunda, aşırı direnç ve kararlılıkla bunu gerçekleştirmeyi başardık! Bu fotoğraf, yeni fotoğraf serim "Eclipse "in on beş fotoğrafından biri olacak. Bu seri, yeni bir belgesel olan "Paradisland" ile birlikte 2024 yılında yayınlanacak.


Bize biraz sanatınızın arkasındaki ilham kaynaklarından bahsedebilir misiniz?

Renklerden, minimalist mimariden, çok yoğun güneş ışığından, sert gölgelerden, kesin manzaralardan ve parlak renkli çocuk oyuncaklarından çok ilham alıyorum.

Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?

2024 benim için büyük bir yıl olacak ve bu konuda çok heyecanlıyım. Yapım aşamasında geçen 4 yılın ardından nihayet yeni fotoğraf serim "Eclipse "i yayınlayacağım! İlk kez bazı büyük ölçekli resimlerimi ve geliştirdiğim enstalasyonları da sergileyeceğim. Çalışmalarımla ilgili yeni bir film olan "Paradisland" de seçkin sinemalarda ve yayın platformlarında gösterime girecek. Film, son birkaç yıl içinde ve birçok ülkede bu yeni eserin yapım sürecini takip edecek.



bottom of page