top of page

DİYALOG: R. Tunç Gülşen | Kreatif Direktör & Moda Editörü


Deniz Berdan A/W20


Aslen İzmirliyim. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünü okumak için İstanbul'a yerleştim. Sektörde, tasarımcılar ve moda dergileri ile öngördüğüm bir seviyeye kadar çalıştıktan sonra freelance olarak hizmet vermeye başladım. Sekiz yıllık bir bilgi birikimi ile moda dergileri, oyuncu ve sanatçı stil danışmanlığı, marka kreatifliği, kampanya, reklam ve klip çekimlerinde görsel yönü ağır olan firma ve kişilerle proje tabanlı çalışıyorum. Ayrıca hatrı sayılır Instagram takipçilerime yüksek moda kültürü (hype culture), müzik, sanat içerikli paylaşımlar üretiyorum. Bu dönemde ise içinde sanat, seramik ve giyim olan üç ayrı kategorili ve aynı kompozisyonlu mini bir erkek koleksiyonu hazırlıyorum.


Moda dünyasına nasıl girdin? En önemli dönüm noktaların nelerdi?

Ailemin genlerinde tekstil, moda ve sanata karşı her zaman bir yakınlık vardı. İzmir'de küçük bir tekstil atölyemiz var, hepimiz dikiş biliyoruz. Kumaş bilgilerimiz aşamalara göre değişiklik gösterdi, babam ve benim kumaş bilgimiz farklıdır, ondan sürekli fikir almaya çalışırım. Ablalarımın dikiş bilgileri iyidir, annemin ise çizimleri ve eli güzeldir. Aslına bakarsan moda dünyasına girmedim, içinde doğdum. İstanbul ikinci dönüm noktamdı. İlk tanıştığım kişi moda tasarımcısı Mehmet Emiroğlu, çok yol gösterdi. Buradaki ilk işim Meg Ryan'ın istanbul moda haftasını açtığı organizasyonun içinde başladı. İlk dergi çekimim ise aynı yıl Amerika'da yayınlanan Obvious dergisinde kapak oldu. Harika dönüm noktalarıydı.


Bir markanın kreatif direktörü olduğun zaman o markanın çizgisine yorumunu ne kadar katabiliyorsun?

Bunun bir seviyesi hep değişken. Markanın çizgisi, duruşu üzerinden başlayıp kendimi ifade edebileceğim bir çizgi var. Bunu iyi kullanabiliyorum. Görsel hafızam, uyum sürecindeki match, renkli ve eğleceli mizahım ve marka karekterine göre agresif tutumlarımı beğeniyorum. Kreatif verme sürecinde, görsel zekama, bilgime ve yeteneğime oldukça güveniyorum. Açıkcası bir markaya beklediğinden daha fazlasını veriyorum. Alabileceğim en güzel zevk bu!


 

Ben tüketmekten çok, üretme ve yaratma üzerine programlıyım. Üretemediğim zaman yolumu kaybederim.


 



Tüketimin son hız ilerlediği bir dünyada sürekli yaratma ilhamını nasıl buluyorsun?

Ben tüketmekten çok, üretme ve yaratma üzerine programlıyım, üretemediğim zaman yolumu kaybederim. İlhamım benim! Geliştiğim, yürüdüğüm, büyüdüğüm yol bu. Renkli ve şekilli sanat beni karakterize ediyor. %80 çok renkli ve mutlu, %20 koyu ve rahatsız edici tetiklemeler yaratıcılığımı senkronize halinde tutuyor. Burada sadece mutsuzluğa yer yok.  Otodidakt bir yapıdayım ve kendi kendimi geliştirmek asıl ilham kaynağım.

Moda tasarımı mı moda editörlüğü mü?

İkisi de olmazsa olmaz. Tasarıma girmeden önce editörlüğe başlamamı büyük bir şans olarak görüyorum. Bu zamana kadar, Londra, Paris, Milano gibi dünyada öncü moda haftalarına katıldım. Markaların vizyonlarını, karakterlerini ve ilerleyişlerini tanıma fırsatım oldu. En önemlisi yurt içi ve yurt dışında yaptığım moda çekimlerinde kullandığım, dünya markalarının kumaş ve dikim tekniklerini deneyimle şansım oldu. Bu tecrübenin beni çok iyi yerlere getireceğinin farkındayım.

MBFWI Şiyar Akboğa A/W19


Marjinal olmak ile özgün olmak arasında nasıl bir fark var?

Her iki yaklaşımın birbirinden farkı yok. Sadece marjinal kelimesinin toplumda diğer özneyi ayrıştıran betimlemesi var. Aslında marjinal dediğimiz özne, özgün olduğu için diğer taraftan belli bir kitle için kabul edilebilir belli bir kısım için itici, uçarı gelir. Özellikle bizim toplumumuzda fazla kabul görmezler! Böyle bir kelimenin olmasından bile rahatsızım, sadece matematikte kullanılmaya devam edilmeli.

Jaqemues gibi tasarımcılar sosyal medya sayesinde markalarını patlattılar. Sosyal medyanın günümüz tasarım dünyasındaki gücü hakkında düşüncelerin neler?

Jaqemues, Instagram popülerliği ve ilerleme/gelişim süreçlerinde verilebilecek güzel örneklerden bir tanesi. Sosyal medya, kendini doğru bir şekilde ifade edebildiğinde geri dönüşü olan bir platform. Bu süreci olabildiğince doğal yönetmek, devamında +, +, +, + ve +'lar ile geri dönüyor. Bu örnekler yeni tasarım dünyasının büyük başlangıçları. Küçük, viral tasarımcıları keşfetmek daha da keyifli.

Sıradaki planların neler?

Aslında bir çok planım var, aklımın içini durdurmakta zorlanıyorum. İlk sorunun cevabında bahsettiğim yeni mini erkek kompozisyon koleksiyonum yayınlamak istediğim ilk planlarımdan bir tanesi. İkinci hedefim ise, iki yıl öncesinde taslağını ve özelliklerini tamamladığımız fakat yayın hayatına geçiremediğimiz erkek moda dergisi Venus Hommes'i yayın hayatına geçirebilmek.



bottom of page