top of page

Çölden Yükselen Sosyal Adalet Mesajları: Desert X 2021


Eduardo Sarabia, The Passenger, Fotoğraf: Lance Gerber

Desert X, 2017'den bu yana her iki yılda bir, Coachella Vadisi'nin bir bölümünü, görsel olarak etkili ve genellikle kışkırtıcı düşünceler sunan devasa sanat enstalasyonlarıyla dolu bir oyun alanına dönüştürüyor. 12 Mart - 16 Mayıs tarihleri arasında sat yönetmeni Neville Wakefield ve eş küratör César García-Alvarez'in küratörlüğünü yaptığı Desert X Uluslararası Sanat Sergisi’nin üçüncü edisyonu "sosyal adalet" temasıyla gerçekleşiyor. The Desert Biennial tarafından düzenlenen Desert X, bu yıl sekiz ülkeden sanatçıya ve on üç enstalasyona ev sahipliği yapıyor.


Desert X, çölü “bir yer ve fikir” olarak keşfederek, içinde yaşayan insanların tarihine ve anılarını oluşturan politik, sosyal ve kültürel bağlama odaklanıyor. Yerleştirmeler arasında Xaviera Simmons’ın anlamlı reklam panoları, Nicholas Galanin’in ünlü Hollywood tabelasına kışkırtıcı bir gönderme olan "Indian Land" ve geleneksel Meksika petates kullanılarak gerçekleştirilen Eduardo Sarabia’nın etkileyici enstalasyonu yer alıyor. Mercado olarak bu yılki edisyonda öne çıkan çalışmaları sizler için derledik.


Desert X 2021 kuratörleri Neville Wakefield ve César García-Alvarez, Fotoğraf TNYT
Eduardo Sarabia, The Passenger, Fotoğraf: Lance Gerber

Eduardo Sarabia, The Passenger


Meksikalı sanatçı Eduardo Sarabia imzası taşıyan The Passenger, nesiller boyu çölün hikayelerine sıkı sıkıya bağlı olan yolculuğun kinayesinden ilham alan ok ucu şeklinde bir labirent. İncil'deki göç anlatılarından, daha iyi yarınlar arayan göçmenlerin yolculuklarına kadar, göç etme zorunluluğunu ve kültürler arası paylaşılan bir deneyimi üzerinde duran çalışma, ziyaretçilere labirentte dolaşırken kendi yolculuklarını düşünmeleri için zaman tanıyor.


Serge Attukwei Clottey, The Wishing Well, Fotoğraf: Lance Gerber

Serge Attukwei Clottey, The Wishing Well


Sanatçı Serge Attukwei Clottey, Avrupalıların Afrika üzerindeki sömürgeciliğin simgelerinden su dolu sarı plastik Kufuor galonları kullanarak ördüğü büyük çl.ekli heykelsi enstalasyonu “Dilek Kuyusu”nu sunuyor. Gana’da su kuyularından temiz su taşımak için kullanılan bu galonlar, dünyanın dört bir yanındaki birçok insanın suya erişmek için her gün gitmesi gereken kuyulara atıfta bulunuyor. Sömürge projesinin yeniden tasarlanmış kalıntıları olarak, imparatorluğun mirası ve çevresel adalet için küresel hareketlerin sürekli bir hatırlatıcısı olarak konumlandırılıyor. Geleceği için suya bağımlı olan Coachella Vadisi’nde yer alan dilek kuyusu, ortak yarınımız hakkında bir diyalog yaratıyor.


Serge Attukwei Clottey, The Wishing Well, Fotoğraf: TNYT
Zahrah Alghamdi, What Lies Behind The Walls, Fotoğraf: Lance Gerber

Zahrah Alghamdi, What Lies Behind The Walls


Zahrah Alghamdi, "duvarların ardında yatan" çalışması ile malzeme ve hafızayı iç içe geçiriyor. Suudi Arabistan'ın güneybatı bölgesinde büyüyen Algamdi, palmiye pınarlarını ziyaret ettiğinde, çöl manzaraları ile mimariler arasındaki bağlantı karşısında sarsıldı ve bu deneyimi Desert X’teki çalışmasıyla anlatmak istemiş. Mimariyle geleneksel olarak inşa edilmiş formları sentezleyen sanatçı, istiflenmiş formlardan oluşan yekpare bir duvar sunuyor.


Zahrah Alghamdi, What Lies Behind The Walls, Fotoğraf: Lance Gerber
Xaviera Simmons, Because You Know Ultimately We Will Band A Militia

Xaviera Simmons, Because You Know Ultimately We Will Band A Militia


Reklam panolarının “beyazlığı” inşa etmenin bir yolu olduğunu eleştiren New Yorklu sanatçı, reklamlarla çevrili çölün çorak bir bölümünde, bir dizi reklam panosunu saygı, direniş ve kaynakların yeniden dağıtımı hakkında konuşan anıtlara dönüştürüyor.


Nicholas Galanin, Indian Land, Fotoğraf: TNYT
Eduardo Sarabia, The Passenger, Fotoğraf: Lance Gerber

bottom of page