top of page

Arap Yarımadası'nı Sanatla Buluşturan Bienal: Desert X AIUla


Claudia Comte - Dark Suns, Bright Waves. Fotoğraf © Lance Gerber

Uluslararası sanat bienali Desert X AIUla, 2020'deki açılış sergisinin ardından 11 Şubat - 30 Mart 2022 tarihleri ​​arasında ikinci edisyonu ile “Serap ve Vaha” teması altında keşfe çıkan uluslararası 15 sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Suudi Arabistan’ın kuzey batısındaki AlUla’nın olağanüstü çöl manzarasında mekana özgü enstalasyonların yer aldığı sergi, Reem Fadda, Raneem Farsi ve Neville Wakefield'ın küratöryel vizyonu altında ziyaretçilerle buluşuyor.


Desert X AlUla, arazi sanatı ilkelerinden yararlanarak sanatı doğayla diyalog içinde anıtsal bir ölçekte deneyimlemek için bir fırsat sunuyor. Çöl kültürüne özgü serap ve vaha kavramlarını düşünmeye davet edilen katılımcı sanatçılar, doğal ve insan yapımı dünyalar arasındaki ikiliği incelerken, rüyalar, kamuflaj, kurgu, kaybolma/görünüş, çıkarma, illüzyon ve mitleri ele alan yeni eserlerle yanıt verdiler. Desert X AlUla, Coachella'nın meşhur sanat bienali Desert X ile AlUla Kraliyet Komisyonu (RCU) arasında sanat yoluyla yeni kültürel diyaloğu ilerletmek için kurulan bir işbirliğinin ürünü.


Bu yılın sanat eserleri, ilk baskının görkemli yaratımlarından daha alçakgönüllü, daha mütevazı ve bazı durumlarda daha küçük ancak bu yılki çalışmalar, binlerce yıllık kaya oluşumlarıyla rekabet etmek yerine onlarla etkileşime giriyor ve bütünleşiyor. Sanat eserleri iklim değişikliği, insan gelişimi, toprak ve antik tarih hakkında mesajlar veriyor. Wakefield, “İklim açısından acil bir zamanda yaşıyoruz ve AlUla gibi yerler çok değerli.” diyor.


Shaikha Al Mazrou - Measuring the Physicality of Void

Sanatçı Shezad Dawood'un mercan benzeri büyük formlardan oluşan eseri Coral Alchemy, uzaydan bir meteoroid inmiş hissi veriyor. Dawood, çalışmaları aracılığıyla çöl zemini (bir zamanlar AlUla'nın çoğu su altındaydı) ve yakındaki Kızıldeniz arasındaki jeo-biyolojik ilişki fikrini araştırıyor. Ayrıca eserlerin hassas yüzeyleri güneşten yansıyan ısıya göre renk değiştiriyor. Ganalı sanatçı Serge Attakwei Clottey’nin Gold Fall eseri, bir kaya oluşumu üzerine adeta dökülür gibi sarı plastik su kaplarından kesilmiş karelerden yapılmış uzun goblen benzeri bir çalışma. Daha önce Desert X Coachella'da da yer alan sanatçı, AlUla edisyonunun ilk ve tek Afrikalı sanatçısı. Sanatçı, Batı Afrika'da her yerde bulunan sarı su galonunun siyasetini tartışırken aynı zamanda çölle bir diyalog yaratıyor.


Shezad Dawood, Coral Alchemy
Shezad Dawood - Coral Alchemy
Serge Attukwei Clottey - Gold Falls

Jedda merkezli sanatçı Dana Awartani, ilhamını AlUla'nın yerel mimarisinden alan bir heykel yarattı. İçbükey geometrik bir forma sahip yerleştirme, Nebati mezarlarına atıfta bulunuyor ve çevredeki dağların, geçitlerin, mağaraların ve kaya oluşumlarının şekillerini taklit ediyor. İsviçreli sanatçı Claudia Comte, bölgedeki kanyon içerisinde mimari varlıklarını empoze eden bir dizi duvar sunuyor. Her duvar, çölün sesini ve yüzeyini şekillendiren dalga formlarıyla ilgili daha büyük bir algoritmik modelin bir bölümünü taşıyor. AlUla, 2035 yılına kadar yılda sadece iki milyon insanı ağırlamayı hedefliyor.


Alicja Kwade - In Blur
Dana Awartani - Where the Dwellers Lay
Jim Denevan - Angle of Repose
Claudia Comte - Dark Suns, Bright Waves

bottom of page