top of page

Bulgari ve Refik Anadol İşbirliği ile Serpenti Metamorphosis



İtalyan lüks devi Bulgari, ikonikleşen Serpenti koleksiyonu için dünyaca ünlü yeni medya sanatçısı Refik Anadol ile çok özel bir işbirliği gerçekleştirdi. Bu işbirliği kapsamında sanatçı, koleksiyonun sembolü ve başkalaşımı simgeleyen yılandan esinlenerek metamorfoz konseptli üç boyutlu ve çok algılı bir yapay zeka heykeli olan Serpenti Metamorphosis enstalasyonunu yarattı.



Etkileyici bir görselliğe sahip olan Serpenti Metamorphosis, doğadaki sonsuz dönüşüm biçimlerini temsil ediyor. Milyonlarca çiçek görüntüsü üzerinde eğitilmiş makine öğrenimi algoritmalarını kullanan eser, doğadaki bu desenleri tanımlayabiliyor, kategorilere ayırabiliyor, sonrasında da çiçeğin ne olduğunu renkleriyle, desenleriyle, şekilleriyle öğrenerek bu verilerle alternatif bir doğa gerçekliği yaratıyor. Bu doğrultuda 200 milyon doğa görseli ile başlayan devasa veri kümesinden, 70 milyon çiçek görseli içeren bir alt küme yaratılmış. Anadol, markanın sembolik gücünü dijital boyutta yansıtmak içinse 120 binden fazla yılan görselinden yararlanmış.


Birçok duyuya hitap etmeyi hedefleyen enstalasyonda, görsel ve işitsel deneyimlerin yanı sıra, koku ve aroma sektöründe faaliyet gösteren özel bir İsviçre şirketi olan Firmenich ile iş birliği yapılarak ziyaretçilerin koku alma duyusu da harekete geçirilmiş.




Refik Anadol bu sıra dışı enstalasyonu hayata geçirerek ziyaretçilerin doğayla olan ilişkilerini yeniden değerlendirmelerini ve makinelerin yaratıcı potansiyeline karşı yenilikçi bir bakış açısı geliştirmelerini hedeflemiş. Bir sonraki adım olarak serginin NFT formatına dönüştürülmesi ve gelirinin Anadol ve Bulgari’nin karar vereceği bir alıcıya hayır amaçlı bağışlanması planlanıyor.


6 Ekim’de markanın CEO’su Jean-Christophe Babin, global marka elçisi Chiara Ferragni ve medya sanatçısı Refik Anadol’un katılımı ile Milano’nun kalbi Duomo Meydanı’nda görkemli bir açılış yapan dünyanın ilk yapay zeka ile yaratılmış çoklu duyu heykeli olan Serpentine Metamorphosis, 31 Ekim’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.



bottom of page