top of page

Biyo-Dijital Bir Heykel: H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g


Fotosentetik siyanobakteriler, 3D baskı ile üretilen üçgen hücrelere tek tek aşılanıyor

Son dönemde adını sıkça duyduğumuz biyo-mimari, bilgisayar tabanlı algoritmik tasarımın ve 3D baskı tekniklerinin de gelişmesiyle birlikte hız kesmeden keşiflerini sürdürüyor. Canlı mikroorganizmaların geleceğin yapılarını şekillendireceği bu yeni dönemde, Londra merkezli bir stüdyo çalışmalarıyla dikkat çekiyor. EcoLogicStudio’nun kurucuları Claudia Pasquero and Marco Poletto, geleceğin mekânsal kodlamalarını yeniden tanımlamak için doğayı simüle eden algoritmik ve bilgisayar tabanlı tasarımlar yapıyor.


H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g, EcoLogicStudio tarafından tasarlanan ve Innsbruck Üniversitesi Sentetik Peyzaj Laboratuvarı işbirliği ile geliştirilen 3D baskılı bir biyo-enstalasyon. Bir başka deyişle canlı mikroorganizmaların yardımı ile güçlendirilmiş ve algoritmik tasarıma sahip biyo-dijital bir heykel.


H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g Pompidou'da

Canlı organizmalarla işbirliği ile geliştirilen bu proje, dijital çağda sinir bilimi (neuroscience) ve sentetik biyoloji alanları arasındaki yeni etkileşimin bir ürünü. Dijital bir algoritma ile kolektif mercan morfogenezinden* esinlenerek bir substratın bu büyümeyi simüle etmesine dayanıyor. Fotosentetik siyanobakteriler, bir biyojel ortamı üzerinde 3D baskı ile üretilen üçgen hücrelere tek tek aşılanıyor ve böylelikle sistemin biyolojik zeka birimlerini oluşturuyor. Yapının barındırdığı metabolizmalar, ışımayı oksijene ve biyokütleye dönüştüren fotosentez ile güçlendiriliyor. Her bir biyo-piksel (üçgen hücrelerin oluşturduğu altıgen bloklar) üzerindeki bakteri yoğunluğu, organizmaların gelen radyasyonun arttırdığı alanlara yerleştirilmesini sağlamak için dijital olarak hesaplanmış. Ekibe göre, “siyanobakterinin eşsiz biyolojik zekası, yeni bir biyo-dijital mimarinin bir parçası olarak toplanıyor.”

*Morfogenez: Vücudun bir kısmının ya da özel bir organın şekil, büyüklük ve diğer yapılarının gelişimidir. Canlının şekil alması olgusu ve sürecidir,canlının şekillenmesidir.


Biyo-teknlojik bir araştırmanın ötesinde yeni yaşam çözümlerini sorgulayan H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g, Pompidou ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Müzesi’nin ardından şimdi Mori Art Museum’da Tokyolularla buluşuyor. EcoLogicStudio’nun tarantulaların mekânsal düşünme biçimleri üzerinden algoritmik tasarım ve 3D baskı teknolojisi kullanılarak tasarlanan Xeno Derma projesi de sergide yer alan diğer çalışmaları. Sergiyi üç boyutlu olarak da gezebilmeniz mümkün.




bottom of page