top of page

Kendi Kendini Sulayabilen 3D Baskı Duvar


Kendi kendini sulayabilen 3D baskı Banyan Eco Wall

3D yazıcı üreticisi BigRep, gömülü su kaynağı ve drenaj sistemine sahip dünyanın ilk tamamen 3D baskı teknolojisiyle üretilen yeşil duvarı Banyan Eco Wall’u tanıttı. BigRep bünyesindeki dünyanın en büyük seri üretim 3D yazıcıları (FFF) ile üretilen duvar, 3D baskı teknolojisini akıllı ve zarif bir tasarımla birleştirerek çevre dostu bir duvar sistemi geliştiriyor.


Banyan Eco Wall, 2014 yılında kurulan BigRep’in 3D baskının sınırlarını zorlayan araltırmalar yürüten yenilik laboratuvarı NOWLAB öncülüğünde hayata geçirildi. Daha önce akıllı beton duvar ve havasız bisiklet lastiği gibi öncü teknolojik inovasyonlara imza atan ekip, 2019'da 3D Baskı Endüstrisi Ödülleri’nde 3D Baskının Yaratıcı Kullanımı ödülünü de kazanmıştı.



2000 mm x 2000 mm x 600 mm ölçülerindeki Banyan Eco Wall, bitkiler için bir destek yapısı ve bitkilere su sağlayan “mikro duşlar” ile entegre bir sulama sistemine sahip. Minyatür iç kanallar, optimum su akışı için tasarlanmış. Tasarımcılarına göre bu duvar tasarımı, eko-yapının kentsel estetik üzerinde kalıcı bir etki yaratabilir. BigRep baş inovasyon sorumlusu ve NOWLAB kurucu ortağı ortağı Daniel Büning, geliştirdikleri özel kanal sistemini şu sözlerle anlatıyor: “Bu prototip, sadece dikey tarım ve yeşil cepheler gibi sulu bitki sistemlerinde değil, gömülü işlevler gerektiren tüm uygulamalar için öncü olacak.


Gerekli aralıklarla kontrollü bir su temini sağlamak için uygulanan sulama sistemleri, bitkilerin ihtiyaçlarının insan müdahalesine gerek kalmadan karşılanmasını sağlıyor. NOWLAB ekibi bu sistemin tasarımcılara ve mimarlara daha yeşil bir gelecek tasarlamaları için ilham vereceğini umuyor.



bottom of page