top of page

Yeni Normal: Gastro Güvenli Bölge



COVID-19 Salgının hafiflemesiyle birlikte normal hayata dönebilmek için çözüm önerileri arayan bilim insanlarına tasarımcılar ve mimarlar da eklendi. HUA HUA Architects, COVID-19 sonrası insanların güvenli bir şekilde kamusal alanları kullanabilmesi için Gastro Safe Zone adını verdikleri bir proje geliştirdi. Bu proje ile sosyal izolasyon kurallarına uyularak dışarıda yemek yiyebilmenin önü açılıyor ve böylelikle durgun gastronomi işletmelerini yeniden canlandırmak amaçlanıyor.

İlk prototipi Çekya’nın Brno kentine uygulanan Gastro Güvenli Bölgeler temel olarak, yetkililer tarafından onaylanmış “güvenli bölgelere” yerleştirilen sabit sandalye ve masa ünitelerinden oluşmakta. Bu güvenli bölgeler içinde yüz maskesi olmadan yemek yenebiliyor. Bu üniteler insan sirkülasyonu ve virüsün yayılma mesafesi göz önüne alınarak belirli bir grid sistemi üzerine yerleştiriliyor. Bu ızgara düzeni ile hem müşterilerin hem de restoran personelinin sağlığını korunmuş oluyor. Güvenli bölgenin dışında insanların maskeleri ile hareket etmesi zorunluluğu var. Yemek siparişi ve ödeme restoranın bir penceresinden yapılıyor. Müşteri ile personel arasında temas minimuma indiriliyor. Karantina kurallarının kademeli olarak kaldırıldığı bu dönemde bu tür bir sistem ile gastro işletmelerinin koordineli bir şekilde açılması hedefleniyor.

Projenin bir başka özelliği de karantina süreci tamamen sona erdiğinde bu ünitelerin kent mobilyası olarak meydanlarda ve parklarda kullanıma devam edebilecek olması. HUA HUA Architects imzalı Gastro Safe Zone gibi birçok tasarım önerisini ilerleyen günlerde dünyanın her yerinde göreceğiz. Yeni normale şimdiden kendinizi hazırlayın.




bottom of page