top of page

Vegan Kaktüs Derisi Desserto



Bünyesinde 75 lüks global markayı barındıran LVMH’nin düzenlediği LVMH İnovasyon Ödülleri 2020, dijital ortamda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Birinciliği Hollandalı Crobox markasının almasına rağmen ikincilik kürsüsündeki Meksikalı vegan deri markası Desserto en çok ilgiyi gören marka oldu. LVM Dijital Direktörü Ian Rogers’ın ikinciliği açıklarken kullandığı, “Jüri özel ödülü, sürdürülebilir malzeme alanında favorimiz” sözleri jürinin de markadan ve markanın getirdiği yenilikten fazlasıyla etkilendiğini gösteriyor. Peki Desserto’nun dünyaya tanıttığı vegan kaktüs derisi nedir?

Meksikalı markanın ismini aldığı Desserto, kaktüsten elde edilen son derece sürdürülebilir bitki bazlı bir vegan deri. Eskiden otomativ ve moda endüstrilerinde çalışan ve bu sektörlerdeki olumsuz çevresel etkileri gözlemleyen iki Meksikalı, Adrian Lopez Velarde ve Marta Cazarez tarafından geliştirilen vegan deri, zehirli kimyasallar ve PVC olmadan çeşitli sektörler için sürdürülebilir bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Vegan kaktüs derisi Desserto'nun yaratıcıları Adrian Lopez Velarde ve Marta Cazarez

Markanın Meksika Zacatecas’ta bulunan çiftliğinde derinin üretim aşamalarını takip edebiliyorsunuz. Hasat işlemi 6-8 ayda bir kaktüslerin sadece olgun yapraklarından kesilerek yapılıyor ve kaktüsün yaşamsal döngüsüne saygı gösteriliyor. Üstelik bölgenin yağmur suyu ve toprak mineralleri sağlıklı kaktüs gelişiminde yeterli olduğu için ekstra bir sulama sistemi ya da kimyasal besin gibi ek takviyeler kullanılmıyor. Olgun yapraklar kesildikten sonra istenen nem seviyeleri elde edilene kadar üç gün boyunca güneş altında kurutuluyor. Daha sonra bu organik ham madde işlenerek toksik olmayan kimyasallarla karıştırılıyor ve daha sonra istenen renk veriliyor. Tamamen organik süreçlerle elde edilen vegan deride böcek ve parazit ilacı dahi kullanılmıyor.



Kaktüs deri kısmen biyolojik olarak parçalanabiliyor ve moda, mobilya, otomotiv endüstrileri için gerekli teknik özelliklere sahip. Bu yeni deri materyal ile hayvanlara verilen zararı azaltmasının yanında minimum su kullanımı ve karbondioksit emilimi ile de bu sektörlerin karbon ayak izini azaltıyor. On yıla kadar dayanabilen bu organik deri esneyebiliyor, nefes alabiliyor ve leke tutmuyor.

Şuan tekilanın ardından Meksika’nın ikonik bir ürünü haline gelen Desserto, uluslararası medyada gezegeni dönüştürebilecek en yenilikçi ve sürdürülebilir ürünlerden biri olarak kabul ediliyor. Hayvan zulmü içermeyen, çevrenin lehine hareket etmenin aciliyetine dikkat çeken ve kimyasal kullanmayan Desserto, lüks pazarın beş ana sektöründe yer alan tek grup olan LVMH ile bir ortaklık gerçekleştirecek. İlerleyen günlerde şekillenecek olan bu ortaklık belki de lüks tüketim sektörünü baştan aşağı değiştirebilir.



bottom of page