top of page

Bir Malzemeden Çok Daha Fazlası: TotoMoxtle



Dünyada en çok yetiştirilen üç bitkiden biri olan mısırın bu denli fazla üretilmesinin asıl sebebi yiyecek sağlamak değil, biyoyakıt, hayvan yemi, etanol ve biyo bazlı plastik gibi farklı malzemelerin üretiminde kullanılması. Meksikalı tasarımcı Fernando Laposse ise mısırı çok farklı bir amaç için kullanıyor. Mısır kabuklarından ürettiği Totomoxtle ile tasarım dünyasına yeni bir malzeme kazandırırken ülkesinin yerel tohuma dönüşünde önemli rol oynuyor.


TotoMoxtle, Meksika’nın güneyindeki küçük bir köyle işbirliği yaparak mısırı atalarına yeniden bağlayan yeni bir malzeme. Yerel kaplama sanatına alternatif bir malzeme olarak üretilen Totomoxtle, Meksika için çok değerli olan mısırın kabuğundan elde ediliyor. Ülkenin zengin gastronomisinde önemli yere sahip olan mısır çeşitliliği, malzemenin de görsel olarak bir o kadar zengin olmasını sağlıyor. Malzeme, mısır kabuklarının koçanlarından soyulması, ütülenmesi ve bir destek tekstili üzerine yapıştırılarak lazerle kakma olarak birleştirilmek üzere birbirine kenetlenen parçaların kesilmesiyle elde ediliyor. Totomoxtle, dekoratif kaplamaların yanı sıra mobilya, aydınlatma, masa gibi birçok tasarım objesinde de kullanılabiliyor. Malzemenin kendine özgü renk paleti ve kaplama kompozisyonlarıyla görsel açıdan zengin ve özgün tasarımlar elde ediliyor.




Proje, estetiğin çok ötesinde bir misyona sahip. Fernando Laposse bu proje ile Meksika’daki geleneksel tarım uygulamalarının yeniden canlandırılması ve gelecekteki gıda güvenliği için biyolojik çeşitliliğin korunmasını destekleyen bir zanaat yaratmayı hedefliyor. Meksikalı tasarımcı, 2016’dan bu yana bir grup aileyle birlikte çalışıyor ve dünyanın en büyük mısır tohumu bankası CIMMYT’nin desteğiyle bölgeye yerli tohumları yeniden tanıtıyor ve bölgenin geleneksel tarıma dönüşüne ön ayak oluyor. Hasattan toplanan mısır kabukları artık bir grup yerel kadın tarafından kaplama malzemesine dönüştürülerek bölgede fazlasıyla ihtiyaç duyulan yerel istihdam yaratılıyor.


Tasarımın sosyal sürdürülebilirliğe dönüş gücünün iyi bir örneği olan proje, aslında tasarımcıların toplumdaki rolü konusunda çok şey anlatıyor. Yerel tohumu destekleyen, üretimle istihdam sağlayan ve geniş tasarım olanakları sunan Totomoxtle, kesinlikle bir malzemeden çok daha fazlası.



Comments


BASILI EDİSYONLARI KEŞFEDİN

bottom of page