top of page

Tipografide Yeni Boyutlar

Tipografi dünyayı algılayışımız üzerinde çok büyük etkisi olan bir tasarım alanı. El yazısından, kaligrafi sanatına, matbaalarda kullanılan taş baskı harflerden, dijital yazı tiplerine çok fazla gelişim oldu tasarımın bu alanında. Özellikle içinde yaşadığımız dönemde tipografiye yaklaşım o kadar değişti ki tasarımı desteklemek yerine tasarımın baş rolüne geçti tipografi ve temel gereksinimi olan okunaklılık bile geri planda bırakılıp, görselliğine öncelik verilmeye başlandı.


Tasarımının, işlevselliğini geride bıraktığı tipografi son zamanlarda bir tasarım maratonuna da ilham verdi. 36 Days of Type isimli tasarım maratonu dünya çapında tüm tasarımcıları kendi tipografi tasarımlarını yapmaya ve 36 gün boyunca her gün belirlenen harf veya rakamı maraton kapsamında Instagram’da paylaşmaya çağırıyor.


Bu maraton tipografi tasarımcılarına özgü gibi gelse de kulağa aslında tasarımın tüm alanlarında üretenlere hitap ediyor. 36 Days of Type Instagram sayfasını incelediğinizde paylaşılan tasarımların ne kadar büyük bir teknik çeşitliliğe sahip olduğunu görebiliyorsunuz. İllüstrasyondan 3D tasarıma, el çiziminden animasyona tüm tasarım alanlarını tipografi ile bir araya geliyor bu şekilde. Aynı harfin bambaşka tekniklerle ve bambaşka mesajlarla ifade edilmesini görmek büyük bir ilham kaynağı oluyor tasarımcılara da.




İlham dolu bu çalışmalardan seçtiklerimizi sizin için derledik, daha fazlası için 36 Days of Type Instagram hesabını inceleyebilirsiniz.




bottom of page