top of page

The Studio | Melis Buyruk


Doğadan aldığı referansla gerçeküstü habitatlar ve detaycı anlatımlar yaratan sanatçı Melis Buyruk’un parçadan bütüne giden üretimlerini gerçekleştirdiği atölyesindeydik.


Üretimlerinde canlılardan referans alarak onların birlikteliğini detaylandırıyorsun. Kompozisyonlarında harmoniyi sağlamak için kullandığın ilhamlar neler?

Doğadaki harmoniyi sağlayan unsurlardan birisi de biriciklik. Bütünü oluşturan, birbirini tekrar eden her parça, her detay biricik. Bir ağaç dalında yüzlerce yaprak var, bir çiçeği onlarca yaprak oluşturuyor ama hepsinin açılarında, dokularında, ölçülerinde, kıvrımlarında farklılıklar mevcut. Yaşamın, dünyanın özeti, beni en çok heyecanlandıran detayı da bu.

Kurduğum yaşam alanlarında da doğadaki biricikliği taklit ediyorum. Her bir detayı tek tek el ile üretmemin sebebi de bu. Tek tek, elde, her biri farklı bir müziği dinlerken, başka bir şeyi düşünürken ve başka bir histe üretilmiş parçalardan meydana gelen bir bütünde harmoni oluyor.


 

"Kurduğum yaşam alanlarında doğadaki biricikliği taklit ediyorum. Her bir detayı tek tek el ile üretmemin sebebi de bu."


 

Lisans eğitimini üzerine tamamladığın seramiğin çıktısal anlamda sürprizlere açık yapısı, seni yıllar içinde oluşturmak istediğin form konusunda hangi alanlarda yönlendirdi?

Bir defa şunu söyleyebilirim ki bu beni hiç bir zaman hayal kırıklığına uğratmadı. Tekrar başlamak, başa dönmek çok öğretici. Malzeme ile yaşadığımız olumsuzluklar deneyim kazandıkça azalıyor ve zaman içerisinde bunlara hakim olabildiğini görmek muazzam bir duygu.

Porselen sürprizlere açık, kırılgan ve bir çok farklı süreci olan ve her bir süreç kendi içerisinde risk faktörleri taşıyan bir malzeme. Buna bir de benim çok ince ve kırılgan detaylar üzerinde çalışmam ekleniyor. Ben seneler önce malzemenin kırılganlık riskini ortadan kaldırmak için farklı yöntemler denemeye çalışmıştım. İşlerimi cam fanuslar içerisine saklamak gibi hatta bir dönem porselen yerine daha az kırılgan başka materyaller kullanmak gibi.

Tüm bu sürecin ve farklı malzemeler ile deneyimlerimin sonunda emin oldum ki aslında ben malzemeyi değil yaptığım işi korumaya çalışıyorum. Ve hangi malzeme ile üretilirse üretilsin bir sanat eserine aynı hasssasiyette yaklaşmak gerekiyor. Bu sürecin sonunda şu an izleyici ile işim arasına mesafe veya koruyucu nitelikte bir başka malzeme koymadığım işler hayal ediyor ve üretiyorum.



Ana malzemen porselenin seramiğe nazaran detaylandırılmaya açık oluşu üretim sürecini nasıl dönüştürdü?

Teknik anlamda porselen seramiğe nazaran daha detaylara odaklanmaya müsait, incelikleri ön plana çıkartan ve üretim aşamasında daha ince yüzeyler üzerinde çalışmaya uygun bir malzeme. Porselen ile tanıştıktan ve aslında ince detaylara, parçadan bütüne giden yaklaşıma olan heyecanımı keşfettikten sonra tekrar seramik ile üretim hiç yapmadım.

Çalışmalarındaki ince detaylar ve ham renklerin beraberliğinin senin benliğinde izdüşümü var mı?

Aslında benim benliğimin izdüşümü çalışmalarımdaki ince detaylarda, monokrom renklerde, inceliklerde ve tüm işlerimde görebileceğiniz altın detaylarda var.

Üretim sürecini geleneksel yöntemlerle yürütmenin sana verdiği haz nedir?

Birçok arkadaşım bana niçin farklı ve işini kolaylaştırabilecek yöntemler kullanmıyorsun diye soruyor hatta bana bunun için bazı yöntemler tarif ediyorlar. Kalıp kullanmak gibi bazı süreçleri hızlandırıp bana zaman kazandırabilecek işlemler var tabi ki. Ama ben üretim sürecinden ve bunun sonucu olarak her bir detayda rastladığım parmak izlerimden o kadar mutluyum ki geleneksel yöntemlerin dışına üretim sürecinde çıkmayı düşünmüyorum.

Üretim aşamasından aldığım haz bunu sürdürüyor, daha fazlasını yapmak istiyor olmamın en büyük sebebi.



Malzemenin talep ettiği birçok araç gereç ve fırın kullanımın gereği üretim sürecine daldığın günlerin sonunda atölyenin havasına düzensizliğin hâkim olması oldukça muhtemel. Dyson teknolojileri stüdyonda arzuladığın ferah üretim mekanını sağlamak konusunda sana nasıl yardımcı oluyor?

Çalışma alanım konusunda çok titizim. Her yeni çalışma günümde atölyemin, çalışma masamın tertemiz olması, her şeyin yerinde ve düzenli olması, atölyemin havalanmış ve temiz kokması benim için çok önemli. Aksi bir ortamda dikkatimi toplayarak çalışmaya odaklanamıyorum.

Porselen, üretim aşamasında aslında bir çamurdur ve bu çamura ait tozlar, fırından salgılanan gazlar ve bazen kullandığımız kimyasal malzemeler, pigmentler sağlığa zararlı ve çok tehlikeli olabilirler. Bu yüzden bir seramik atölyesinin temiz ve havalanmış olması oldukça önemli. Atölyemde hava ve temizliğini sağlamak ve korumak için Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde ve Dyson V15 Detect Absolute olmazsa olmazlarım.

Tüm bunlara ek olarak geceleri birlikte uyuduğum bir Golden Retriever’ ım var ve gündüzleri benimle birlikte atölyede oluyor. Kablosuz süpürgeme takabildiğim Dyson evcil hayvan bakım başlığı ile tüylerini pratik bir şekilde dökülmeden toplayabiliyorum.



bottom of page