top of page

Ses Tasarımcısı Zimoun'un 5 Etkileyici Enstalasyonu

Bir madeni paranın yerde dönüşü, ahşap bir çubuğun mukavva kutuya vuruşu veya bir telin ahşap yüzeye çarpması. Bunun gibi duyduğumuzda dikkatimizi çekmeyen sesleri çoğaltarak dev kinetik enstalasyonlar ortaya çıkaran ses tasarımcısı Zimoun'un 5 etkileyici enstalasyonunu derledik.


Ses tasarımcısı Zimoun

Zimoun, İsviçre'nin Bern'de yaşayan ve üreten bir ses tasarımcısı. Oldukça basit ve hayatımızın içinden malzemeler kullanan tasarımcı, mimari bir yaklaşımla tasarlıyor enstalasyonlarını. Her çalışmasında mekanik ritmi arıyor ve minimalist yapıdaki enstalasyonlarında ortaya çıkardığı akustik uğultuyla duyguları harekete geçirmeyi amaçlıyor. Ortaya çıkardığı ses ve görüntü ile her çalışmasında farklı bir doğal yapıya referans veriyor.


 

1944 prepared dc-motors, mdf panels 72x72 cm, metal discs Ø 8 cm, 2020



Kullanılan 1944 adet metal diskin farklı yönlere farklı hızlarla dönmesiyle, disklerin zeminlerine sürterek çıkardıkları sesler ve yüzeylerinin oluşturduğu yansımalar canlı bir deneyim oluşturuyor. Her metal diskin aynı gibi görünürken birbirinden faklı davranması ile doğanın eşsiz işleyişine, yüzeyin ışığı yansıtan canlı görüntüsüyle deniz yüzeylerine referans veriliyor.


 

317 prepared dc-motors, paper bags, shipping container, 2016



 

36 Ventilators, 4.7m3 Packing Chips, 2014



Enstalasyon, alanın tamamını binlerce strafor parçasıyla dolduruyor ve onları devasa ve sürükleyici bir plastik kar fırtınasına dönüştürüyor. 36 vantilatör mekanın her bir penceresinde yer alarak pulları sürekli bir kinetik girdap içinde döndürüyor ve geceleri UV spot ışıklarıyla aydınlatıldığında ortaya çıkan görüntü, cam kasalarda böceklerin sürünmesini hatırlatıyor.


 

186 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes 60x60x60cm, 2013



 

97 polysiloxane hoses 3.0mm, compressed air, 2010



 

BONUS - Untitled Sound Object, Zimoun + Pe Lang, 2008 İstanbul


Zimoun'un Pe Lang ile birlikte tasarladığı "Untitled Sound Object" isimli çalışması İstanbul'da, Borusan Contemporary koleksiyonunda sergilenmekte.



bottom of page