top of page

Ferda Dedeoğlu'nun Venedik Bienali 2022'den Seçtiği 3 Pavilyon


ABD Pavilyonu: Simone Leigh, Sovereignty, Fotoğraf: Timothy Schenck.

Ferda Art Platform kurucusu Y. Mimar Ferda Dedeoğlu, Venedik Bienali 2022'de kendisine ilham veren pavilyonları Mercado okuyucularıyla paylaştı.


"Venedik Bienali’ndeki seçkime Türkiye pavyonunu mutlaka görmek gerektiğini bir kenara koyarak başlamak isterim. Füsun Onur’un anlattığı masal, Yelta Köm’ün sergi tasarımı ile mekanda büyüleyici bir etki oluşturuyor."

 
Fotoğraf: Ela Bialkowska, OKNO studio

Lucio Fontana & Antony Gormley, Negozia Olivetti

"Bienal dışında yan sergilerden birinden bahsetmek isterim öncesinde. Lucio Fontana ve Antony Gormley’nin birlikte minimal sergisi, bulunduğu bina sebebiyle beni çok etkiledi. San Marco Meydanı’nda mimarlık dünyasının muhteşem ismi Carlo Scarpa Tasarımı Olivetti mağazasında yer alan sergi, kapıdan içeri girdiğinizde hemen karşınızda yapının merdiven başlangıcında, tasarım ile bütünleşmiş Gormley heykeli görülmeye değer. Binanın üst katında sergi ile birlikte hayranlıkla yapıyı gezmek unutulmazdı benim için. Girişinden itibaren hem mimari detaylar açısından hem sanatsal açıdan çok tatmin edici. "



 

Fotoğraf: Roberto Ruiz

Belçika Pavilyonu, Francis Alÿs, The Nature of the Game

"Ülke pavyonlarından Belçika’da kalbimi bıraktım diyebilirim. Francis Alys’in girişte yer alan minik resimleri ve ana salonda “The Nature Of The Game” isimli video sergisi çok etkileyiciydi. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden çocukların kendi yarattıkları oyunlara odaklanan her video için epey vakit geçirmeye değer."



 

Jakup Ferri, The Monumentality of the Everyday. Fotoğraf: Andrea Avezzù

Kosova Pavilyonu, Jakup Ferri, The Monumentality of the Everyday

"Son olarak, Türkiye pavyonu ile aynı binada ve aynı katta yer alan Kosova pavyonu en beğendiklerimden ve mutlaka görülmesi gerekenlerden. Kosova bu sene Jakup Ferri ile katılıyor. Mimar ile iş birliği yapılmış, mekân Jakup’un işleri ile birlikte düşünülerek yeniden kurgulanmış. Tasarım, işleri mekânda deneyimlemek için imkân veriyor. Kosova pavyonu gerçek bir görsel şölen sunuyor. Bienal’den Jakup Ferri hayranı olarak ayrıldım desem doğru olur. Bu vesile ile kendisiyle iletişime geçtik ve müsait işlerini Türkiye’deki sanat severlere sunmaya başladık. 2023 Eylül ayında sergi yapacağımız haberini şimdiden paylaşmak isterim."


 

"Ek olarak Giardini ana sergi alanı mutlaka görülmeli. Sergide yer alan sanatçıların işleri ve kurgu çok güzeldi. Cecilia Vicuna’nın işleri, Andra Ursuta’nın heykelleri ve Paula Rego’nun eğlenceli resimleri aklımda kalanlar."


Cecilia Vicuna, The Milk of Dreams, Giardini; Fotoğraf: Roberto Marossi
Andra Ursuța, Predators ’R Us, 2019, The Milk of Dreams, Giardini; Fotoğraf: Maria Nitulescu.

bottom of page