top of page

Öne Çıkanlar: Deneysel Multidisipliner Sanatçı Rogier van der Zwaag


Rogier van der Zwaag stüdyosunda


Fizik dersi alan hemen herkesin en sevdiği konuların başında optik gelir. Optik illüzyonlar, ışık ve gölge oyunları herkesi etkiler. İşin asıl heyecanlı kısmı ise bilimsel süreci keşfederken başlar. Öne çıkanlar radarımızda bugün, bu keşif sürecinden beslenen ve ortaya başarılı deneysel videolar çıkaran Hollandalı multidisipliner sanatçı var Rogier van der Zwaag var.


Rogier, pratik efektlerle büyüleyici videolar ortaya çıkaran bir sanatçı. Sanat sürecini “görsel bir keşif” olarak tanımlıyor. Temel bir fikirle başlıyor ve bu fikri görsel olarak gerçekleştirene kadar kamera önünde deneyler yapıyor. Sadece sanatçı demek biraz eksik kalır. Aslında optik illüzyonlar tasarlayan bir tasarımcı. Tasarım sürecini şu şekilde anlatıyor:


Eskiz gibi; sonunda nasıl görüneceğini tam olarak bilmeniz gerekmez. Bir hipotezle başlıyorum; bir fikrim var ama başlangıçta olmasını hayal ettiğim şey asla olmuyor.



Missing Pieces / Kayıp Parçalar


Yüzyıllardır bilim insanlarının kullandığı bir yöntem kullanıyor. Hipotez geliştiriyor ve deneme-yanılma yöntemleriyle hipotezinin doğruluğunu kanıtlayacak görsel veriyi elde etmeye çalışıyor. Bu keşif sürecinin sonunda ise gizemli şekillerde değişen dikdörtgen prizmalar veya izleyicinin algısını etkileyen ışık oyunları içeren videolar çıkıyor. Hipotez testi bilimin ötesine geçerek sanat eseri oluyor.


Geometrik formlarla ve ışıkla yaratılan illüzyonlar ile sürükleyici videolar tasarlıyor. Hem öngörülebilir hem de şüphe uyandıran kısa animasyonlarıyla izleyici sonuna kadar izlettiren bir etkiye sahip. Rogierkavramları görselleştirirken yeni formlar ve yollar arayışının içerisinde. Sanatçının Wetransfer için verdiği röportajda tasarımlarının özünü şu sözlerle özetliyor:


“Gerçek anlamda beni tetikleyen şey gölge hareketinin yavaşlığındaki dinginlikti. Orada büyük bir güzellik vardı. Başka bir şey yapmasına izin vermeye çalışmadım, bir şey olmak zorunda değildi; sadece gölgelerin hareketi ve çevrenin yeniden şekillenmesiydi. Ne kadar basit yaparsam, o kadar güzel oldu.”



 

Rainbow / Gökkuşağı

Time x Space = Trace


"Grindin" müzik videosu

"Grindin" müzik videosu yapımı

bottom of page