top of page

“Hiçbir Şey Kalmayana Kadar”


Until There Was Nothing

Los Angeleslı yönetmen Paul Trillo, karantina dönemi yayınladığı yeni kısa filminde dünyanın bir karadelikten geçişinin felsefik araştırmasını yapıyor. “Until There Was Nothing/Hiçbir Şey Kalmayana Kadar” isimli film, bir dizi baş döndürücü manzara dönüşümleri serisinden oluşuyor. Ödüllü yönetmen, dünyanın doğal manzaralarının ve şehir hayatının bir kara delik tarafından yutulmadan önce nasıl görüneceği üzerine bir tahminde bulunan deneysel bir çalışma sunuyor. Bükülen deniz ve amorf bir kütleye yükselen ormanlar ile olağan üstü ve rahatsız edici bir gerçeklik yaratıyor.


Kısa filmde ayrıca, Batıda Doğu maneviyatını ve dinlerini yaygınlaştıran isimlerden biri kabul edilen İngiliz yazar Alan Watts’ın 12. Yüzyılda yaşamış olan astronom ve şair Ömer Hayyam’ın The Rubaiyat kitabından bir bölümün çevirisini okuduğu ses kaydı yer alıyor.


Filmin rahatsız edici akışına rağmen yönetmen film süresince iyimser bir bakış açısı sürdürüyor. “Bir gün bu geçecek ve geriye hiçbir şey kalmayacak. Bu korkacak bir şey değil.” Çünkü Alan Watts’ın da dediği gibi “Hiçbir şeyden gelmiyoruz ve hiçbir şey yeni bir şey değil.”



bottom of page