top of page

Kripto Sanat Sohbetleri: Ecem Dilan Köse



BtcTurk ile kripto sanat sohbetlerinde, dijital sanatçı Ecem Dilan Köse ile

mimari tasarımla kripto sanatı buluşturduğu SENSE serisi

ve kripto sanat üzerine sohbet ettik.


Mimari tasarımın da işin içine girdiği duyuları odağına alan SENSE serisi yalnızca eserin değil, eserin sergilendiği kanvasın da tasarlandığı özel bir konsepte sahip. Bu fikrin ortaya çıkışı nasıl oldu?

Dijital görüntüleme cihazlarının yaşam alanımıza girme hızına kayıtsız kalmak çok zor. Geleceğe dair görsel senaryolar içerisinde bilim kurgu örneklerinden biliyoruz. Şehirlerde hologramlar, sokaklarda çılgınca yanıp sönen ışıklar, sürekli akan videolar... Her yeni teknoloji ile bu gelecek senaryolarına biraz daha yaklaşıyoruz. Bazen şu hisse kapılıyoruz; ‘ Gelecek geldi.’ Durum böyle olunca bunların kullanımına dair bilinçli davranmak gerekiyor. Nasıl bilinçsiz kentleşme örneklerinde plansızlık insanları estetikten uzaklaştırıyorsa ışık kaynakları, ekranlar ve hologramlar da özellikle kamusal alanlarda planlı kullanılmalı. Şehir planlamacıları, mimarlar, belediyeler bu konuya hassasiyet göstermeli. Sense serisinin çıkışı bu duyar üzerinden geliyor. Led ekranların kamusal alanlarda kullanımına dair kontrollü olma ve estetik nitelik yönünde kaygılar güdülüyor.

Hearing - SENSE


Kripto sanatla tanışma hikayenden bahseder misin?

Zamanı takip ediyorum. Teknolojileri izliyorum inceliyorum, mümkün olduğunca kurcalıyorum. Bu sebeple tanışmak süreç içerisinde gelişti. Kripto sanat piyasada önemli bir ihtiyaca cevap verdiği için kalıcı olacağına inandığım zaman içine girdim. Dijital ile organik dünyanın giderek daha çok entegre olduğu bir dönemdeyiz. Dijital olanın orijinalliğini ve değerini sağlayabilmek çok önemliydi, gerekliydi. Kripto sanat dönemi içinde kendi doğası sebebiyle yeni stiller de doğuruyor. Özgünlük arayan bir üretici için ilgi çekici gözüküyordu.

Tasting - SENSE


NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?

Endişe duyulacak hiç bir şey yok. Önceden böyle düşünmüyordum. Sanatın kafamda kutsal bir yeri var, bununla çelişmesinden korkuyordum. Şimdi ise kripto sanat dünyasının çerçeveleri arasında oluşan çeşitlilikten keyif alıyorum. Zaten sanatın çeşitliliği onu herkes için yapmıyor mu? Platformlara yüklenen dosya boyutları, eseri ilk deneyimlediğimiz ekranda konumlanma biçimi, süresi gibi etkenler kanvasınızı belirliyor. Bu yenilik değerli bulduğum çeşitlilik için tazelenmedir.

Seeing - SENSE


Sanat tarzını 3 kelimeyle nasıl tanımlarsın?

Ben temelde kavramsal sanatçıyım. Dijital alanda mimari yaklaşımlara sahip eserler üretiyorum. Varoluşsal sorularıma cevaplar arıyorum bu arayışı doğada, insanda yapıyorum.

Hollow


Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?

Son zamanlarda daha çok başka medium'larda çalışan sanatçıların bu dünyaya entegre olma biçimlerini izliyorum.

Gelecek planlarında neler var?

Sense serisini tamamlayacağız. Bu seriyi farklı platformlarda farklı teknolojiler deneyerek tamamlamak niyetindeyim. Eserlerin deneyim şekillerini değiştirerek dikkat çekmek ve söylemek istediklerimi, hislerimi, öngörülerimi başka şekillerde sunmak alternatif iletişimler kurmak istiyorum. VR ve AR teknolojilerini sık kullandığımı göreceksiniz. Sonrasında ise somut dünyada inşa etmek ve bahsettiğim konuları bir de öyle konuşmak isterim.

Mercado Logo Siyah.png

HAFTALIK TAZE İLHAM BÜLTENİMİZE ULAŞIN

  • Instagram
  • Siyah LinkedIn Simge
  • Siyah Spotify Simgesi
  • Pinterest
  • YouTube

©2021 Mercado'da yayınlanan içeriklerin her hakkı saklıdır.

bottom of page