top of page

IKEA ile Kendi Arı Evini Tasarla


Space10, Fotoğraf - Irina Boersma

Karantina döneminde ekmek yapmaktan sıkılanlar için IKEA yepyeni bir hobi önerisi sunuyor: Arıcılık. Ikea’nın araştırma ve tasarım laboratuvarı SPACE10, Avrupa tasarım stüdyosu Bakken & Bæck ve tasarımcı Tanita Klein ile herkesin dünyanın biyolojik çeşitliliğini koruma için harekete geçmesine olanak tanıyan ücretsiz bir arı evi tasarlama projesi olan Bee Home’u başlattı.


Arıların ekolojik denge için ne denli olduğunu hepimiz biliyoruz. Tozlayıcı görevi gören arılar aslında dünyamızı şekillendiren birer minik mühendis. Ancak bildiğimiz bir başka gerçek de var ki arıların soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Kendi yaşam alanlarımızı inşa ederken farkında olmadan onların doğal alanlarını yok ettik. Şehirleşme, plastikler ve tarım ilaçları bir zamanlar onların yuvası olan yerlerin yok olmasına neden oldu. İşte SPACE10 tam da bunu hatırlatarak arılara evlerini geri vermenin yollarını arıyor.


Tanita Klein ve Noé Bhandari. Fotoğraf — Niklas Adrian Vindelev

Bee Home projesi yalnız yaşayan arılar (solitary bees) için düzenlenmiş bir ev tasarımı sunuyor. Yalnız arıları daha önce duymamış olabilirsiniz. Aslında en üretken tozlayıcı görevinde olan arı çeşidi yalnız arılardır. Bal arılarının aksine yalnız arılar kovanda yaşamaz ve bal üretmez. Bunun yerine yalnız yaşayarak günlerini yavruları için polen toplayarak geçirirler. Tek bir yalnız arı 120 bal arısı kadar tozlaşma yapabilir. Bee Home projesi işte bu yalnız yaşayan arılar için tasarlanmış bir ev modeli sunuyor ve sizin de basit birkaç adımla kendi arı evinizi tasarlamanızı sağlıyor.


Arı evini yapmak oldukça basit: Bee Home web sitesine girdiğiniz zaman web sitesi, süreç boyunca size rehberlik ediyor. Arıların temel ihtiyaçları için gerekli olan şablon tasarım üzerinden tasarıma devam ediyorsunuz. Yüksekliği, kat sayısını ve nasıl konumlandırılmasını istediğinizi seçiyorsunuz. Site size üretim için gereken tasarım planlarını ve talimatları hazırlıyor. Üstelik adresinizi girdiğiniz zaman CNC kesim yapan en yakın atölyelerin listesini de size numaraları ve adresleriyle birlikte sıralıyor. Türkiye için de geniş bir üretici listesine ulaşabiliyorsunuz.


Space10, Bee Home projesi ile sadece gezegenimizi korumak için başlatılmış bir çevre projesi değil aynı zamanda tasarıma ilgisi olmayan insanları da tasarım sürecine dahil ederek ve yerel üreticiyi destekleyerek demokratik tasarım olarak adlandırdıkları yeni bir tasarım sürecini mümkün kılıyor. Sizler de evlerinizde küçük bir yaşam alanı tasarlayarak gerçek evimiz olan dünyamızı korumak için ilk adımı atabilirsiniz.



bottom of page