top of page

Neufert Ölçülerinin Çağdaş Sunumu: Human Scale Manual



İnsan için tasarım yapan her tasarımcının en çok ihtiyacı olan bilgilerin başında insan hareketlerinin ölçüleri gelir. Dijital öncesi basılı olarak her tasarımcının kitaplığında bulunan bu bilgiler artık internette her an erişilebilir olduğundan elimizin altında değil uzun bir süredir. İnternetin bilgiye erişimi kolaylaştırırken bu bilgi seti gibi bazı çok gerekli bilgileri elimizin altından kaldırmasının çok da faydalı olmadığını düşünen bir grup tasarımcı, insan ölçeğine dair bilgileri basılı olarak yeniden hayatımıza sokmayı planlamış ve Human Scale Manual ortaya çıkmış.



Standartlarıyla ünlü Alman mimar Ernst Neufert'in yıllar boyunca başta mimarlar olmak üzere sayısız tasarımcının en vazgeçilmez başvuru kaynağı olan kitabının bir yeniden basımı gelmesin aklınıza. Human Scale Manual'da bu bilgi setinin içinden en çok kullanılanlar toplanıp kategorize edilmiş ve bir kalın kitap yerine 3 kitapçık ve 9 interaktif kart haline getirilmiş. Renk kodlarıyla farklılaştırılan kategori kartlarının ihtiyaca göre ayrı ayrı kullanılabilmesiyle, en ufak bilgi için kalın bir kitabın içinde kaybolmanın yerini alarak tasarımcıların işlerini kolaylaştırmayı hedeflenmiş.



Kartların interaktif özelliği ise çok basit bir prensiple sağlanmış. Kartta belirtilen ölçüler farklı parametrelere göre farklılık göstereceğinden ölçü kısımları kartta delik bırakılmış ve kartın içindeki çark döndürülerek bu ölçülerin değişebilmesi sağlanmış. Örneğin çalışma masası tasarlarken bu masayı kullanacak kişinin 5 veya 25 yaşında olması tüm ölçüleri ve buna bağlı olarak tasarımı değiştirecek bir parametre. Bu tasarımı yaparken kartın çark kısmını 5 yaşa çevirdiğinizde ihtiyacınız olan ölçüler de buna göre beliriyor kartta.



Human Scale bir yandan da altındaki temel fikirle, Dijital dönüşümün her şeyi kolaylaştırmanın tek yolu olmayabileceğini hatırlatıyor ve düşünce şeklimizi değiştirerek hayatımızdaki dijital uygulamalara farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor.

bottom of page