top of page

HEM Puffy Brick Tezgahı Nasıl Üretildi?



2014 yılında kurulan İsveçli mobilya markası Hem, mağazalarında kullandığı ikonikleşen Puffy Brick tezgahın üretim sürecini geçtiğimiz günlerde Dezeen ile paylaştı. Londra merkezli tasarım stüdyosu Soft Baroque imzalı jesmonit enjeksiyonlu balonlarla yapılan tezgahın pembe olan ilk versiyonu Hem’in Londra’daki pop-up mağazası için üretilmişti. Tezgahın kükürt sarısı ikinci versiyonu ise Hem’in Stockholm’daki merkezinde bulunuyor.


Puffy Brick –Kabarık Tuğla- tezgahı, jesmonitten yenilikçi bir kalıplama tekniği kullanılarak ürertilen amorf bloklardan oluşuyor. Jesmonit, dökme betona daha hafif bir alternatif olarak 1984 yılında keşfedilen akrilik modifiye bir alçı bileşimi. Bu tasarım tezgahlar, balonların sıvı jesmonit ile doldurulmasıyla ortaya çıkan yeni bir kalıplama sistemiyle yapılıyor. Soft Baroque’un kurucuları tasarımcı Nicholas Gardner ve Saša Štucin, ilk önce merkezi ada ile dış duvarlar arasındaki çerçeve benzeri bir boşluk oluşturmak için dikdörtgen bir tabanın etrafına şeffaf bir kenarlık yapıyor. Sıvı jesmonit karışımıyla doldurdukları balonları boşluklara yerleştiren ikili, daha sonra balonların içindeki jesmoniti donmaya bırakıyor. Şeffaf kapta donarak sabitlenen balonlar, katı olduktan sonra kalıplardan çıkarılıyor ve numaralandırılıyor. Damla benzeri amorf puzzle parçalarına dönüşen balonlar daha sonra boyanıyor ve tezgaha yapıştırılıyor.



Yenilikçi ve özgün bir teknikle üretilen Puffy Brick, sağlam aynı zamanda yumuşak ve akışkan bir görünüme sahip. Geleneksel tuğla duvar tekniğine getirdikleri yenilikçi yorumla çok farklı bir ürün ortaya koyan Soft Baroque, dünyanın önde gelen tasarım mobilya markası HEM için tasarladığı bu özel tezgah ile tasarım dünyasında çok ses getirdi. Üstelik tezgahın üretim sürecini tasarım dünyasıyla da paylaşarak kolektif tasarım deneyimine önemli katkıda bulunmayı da ihmal etmediler.




bottom of page