top of page

Foster+ Partners Tasarımı 5 İkonik Apple Mağazası


Apple Grand Central Station Mağazası, NY

Tasarım dendiği zaman akla gelen ilk markalardan birisi olan Apple, sadece teknolojik ürünleriyle değil mağazalarında yarattığı özgün tasarım diliyle de adından sıkça söz ettiriyor. 2001 yılında Virginia’da açtığı ilk mağazadan yakın zamanda Singapur’da açtığı yüzen mağazasına kadar 25 ülkede toplam 510 mağazasıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Kült bir bilgisayar şirketi olmaktan günlük alışkanlıklarımızı değiştiren popüler bir cihaz üreticisine dönüşen Apple, mağazalarıyla da yaratıcı ve yenilikçi tasarımlara imza atıyor. Dünyaca ünlü mimarlık ofisi Foster + Partners’ın tasarladığı ikonik 5 Apple mağazasını inceledik.


 


Marina Bay Sands, Singapur


Listenin ilk sırasında, Apple’ın son mağazası olan Singapur Körfezi’ndeki Apple Marina Bay Sands yer alıyor. Bu mağazayı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği markanın ilk yüzen mağazası olması. 30 metre çapındaki yapı, siyah cam tabanlı ve tamamen cam cephelerden oluşan bir kubbe. Foster + Partners tarafından tasarlanan şeffaf cam küre, Moshe Safdie tarafından tasarlanan Marina Bay Sands otelinin hemen yanında yer alıyor.

Hibrit çelik ve cam kubbe, camın ağırlığını taşıyacak ve gölgelendirmeyi destek olacak kavisli elemanları taşıyor. Entegre güneş kırıcı cihazlarla serinliği korunan mağazaya, yan tarafında bulunan alışveriş kompleksinin 45 metre uzunluğundaki su altı tünelinden erişiliyor. Proje, mimari tasarımda global rekabetin önde gelen ülkelerinden biri olan Singapur’un bahçe-şehir olma hedefinde önemli rol oynuyor.



 



5. Avenue , NY


New York’un meşhur 5. Caddesi’nde yer alan mağaza, marka tarihindeki en ikonik tasarım olarak biliniyor. İlk olarak 2006 yılında yapılan, ardından 2019 yılında yenilenen mağaza, Foster + Partners imzalı. General Motors Plaza’nın merkezinde yer alan ve çelik taşıyıcı içermeyen 32 metrelik cam küp, mağazanın ana girişini oluştururken aynı zamanda tüm dünyada mağazalarının birer simgeye dönüşmesini sağladı. Tasarımın dikkat çeken bir diğer elementi de cam bir silindir içerisinde konumlanan ikonik cam asansör ve etrafını saran spiral cam merdivenler. Plaza katından mağaza katına inişi sağlayan bu cam asansör ve merdiven, ziyaretçileri büyüleyen bir iniş deneyimi gerçekleştiriyor.


Üç boyutlu bulut benzeri tavan, gün boyunca değişen gün ışığının tonlarının uyması için yapay ve doğal ışığı yenilikçi bir şekilde birleştiriyor. Sadece mağaza içinde değil, mağazanın üstünde yer alan ana meydanda da tasarımı okuyabilmek mümkün. Cam küpün her iki tarafında gridal bir düzende yerleştirilmiş olan dokuz adet aynalı skylens, halka açık birer heykel görevi görüyor. Şehrin mimarisini yansıtan bu yüzeyler, mağaza için güneş enerjisini emen ve donmaya karşı koruyan yenilikçi bir dolaşım sistemini saklıyor. Birçok yönden yenilikçi ve son teknoloji olan tasarım, Apple’ın güçlü tasarım çizgisini mağaza içine taşımayı başarıyor.




 



Piazza Liberty, Milano


Apple’ın önde gelen ikonik mağazalarından birisi olan Piazza Liberty, Milano’nun en popüler yaya caddelerinden Corso Vittorio Emanuele’e yakın bir meydanın altında yer alıyor. Apple ve Foster + Partners ortaklığının bir başka ürünü olan tasarım, meydanı büyük bir açık hava tiyatrosuna dönüştürürken aynı zamanda kullandığı su elementi ile meydana dramatik ve özel bir hava katıyor. Tasarımın yapıldığı meydan, daha önce sıradan bir meydanken mağazanın açılmasının ardından kentin önemli buluşma ve sosyalleşme alanlarından birine dönüşmesini sağlamış.


Sekiz metre yüksekliğindeki cam duvarlardan akan su, İtalyan kültüründe önemli yere sahip olan “çeşme ve fıskiye” elementlerine atıfta bulunuyor. Islanmadan büyük bir çeşmenin altından yürümek fikri üzerine kurgulanan mağaza, aynı zamanda çelik basamaklardan oluşan yüzer dirsekli merdivenleriyle de dikkat çekiyor. Yer altında bulunan mağaza, gerek kullandığı elementlerle gerekse mimari kompozisyonuyla, markanın tüm mağaza konseptleri içerisinde en gizemli ve otantik olanı.




 



Dubai Mall


Arap mimarisinin geleneksel dekoratif ahşap perdelerle çevrelenmiş çıkıntılı cumbaları olan mashrabiyadan ilham alan tasarımıyla Dubai Mall Apple mağazası, bir başka ikon olan Burj Khalifa manzarasına sahip geniş terasıyla Dubai Mall’da yer alıyor. Gün ışığını tasarıma dahil eden “modern mashrabiyalar”, gündüz dış terasları nazikçe gölgelerken, akşamları görkemli bir şekilde açılarak nefes kesen bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Başlı başına teatral bir deneyim sunan mağaza, kinetik sanat ve mühendisliğin entegre bir ürünü.


Hafif karbon fiberden üretilen bu hareketli kanatlar, yoğun bir ağ görünümlü çok sayıda tübüler katmana sahip. Güneş açılarının derinlemesine incelenmesi sonucu tasarlanan kanatların özgün deseni, mağaza içerisinde duran insanlar için net bir görüş sağlarken benekli gölgeler ile mağaza içine gün ışığını kontrollü bir şekilde alınmasını sağlıyor. Apple’ın imza mağazalarından birisi olan Dubai Mall Apple, gelenekselle moderni harmanlayan ikonik tasarımlardan birisi olarak markayı başarılı bir şekilde temsil ediyor.




 



Bangkok Central World


2020 hayata geçirilen ve şehrin ikonik merkezlerinden birinde bulunan mağaza, Central World Meydanı’nın kalbinde sakin bir heykelsilikle yükseliyor. Foster + Partners’ın Bangkok’un yerel mimarlık ofislerinden F&P ve Architects 49 ile işbirliği ile hayata geçirdiği tasarım, özel formda ahşap bir kanopinin desteklediği cam bir silindirden oluşuyor.


Ziyaretçilerin ahşap çekirdeğin etrafını saran spiral merdivenler veya paslanmaz çelikle kaplı silindirik bir asansör aracılığıyla içeri girebildiği mağaza, şehrin yenilikçi ve modern imajını yerel ve gelenekselle buluşturuyor. Dışarıdan da rahatlıkla görülebilen ahşap kanopi, özel tasarımıyla daha şimdiden Bangkok’a gelen turistlerin uğrak noktalarından biri olmuş durumda.



bottom of page