top of page

Eric Mesplé’in Manyetik Ferrofluid Heykelleri


Killing Time

1960’ların başlarında Steve Papell isminde bir NASA mühendisi tarafından keşfedilen ferrofluid (sıvı mıknatısı) yarım yüzyıl sonra mühendis, tasarımcı ve sanatçı Eric Mesplé tarafından çarpıcı kafatası heykellerine dönüştü. Yer çekimine, zamana ve fizik kanunlarına meydan okur gibi görünen çarpıcı ferrofluid heykelleri ile Eric, sanat dünyasının daha önce görmediği özgün bir iş ortaya koyuyor.


Ferrofluid, bilinen adıyla sıvı mıknatısı, bir sıvıya manyetik nanopartiküllerin eklenmesiyle keşfedilen ve manyetik alana ve bunun sonucunda doğan etkiye tepki veren bir madde. Mühendislik geçmişi olan Eric Mesplé, enstalasyonlarında, ferrofluidleri üç boyutlu şekil değiştirme sanatının hareketli ögeleri olarak kullanıyor. Bir yandan demircilik, heykeltıraşlık, kaynak gibi döküm tekniklerini ustalıkla kullanarak ilgi çekici fiziksel heykeller yaratırken diğer yandan bu heykelleri, çoğu insanın adını ilk kez duyduğu sıvı mıknatıs ile birleştirerek sıra dışı enstalasyonlar yaratıyor.


Eris Mesplé ve manyetik ferrofluid heykeli Killing Time

Çok karışık bir üretim süreci olmasına rağmen görsel olarak basit hatta minimalist bir ürün ortaya koyan Eric Mesplé, izleyicide yeni merakları harekete geçiriyor. Sanatçının en ilgi çeken heykellerinden birisi olan Killing Time, metal bir kafatasının üzerine yerleştirilmiş güçlü bir elektromıknatısın bir tür ters şelale şeklinde ağzına çektiği ferrofluid ile kimsenin fiziksel olarak mümkün olmasını beklemediği bir görüntü yaratıyor. Bir başka eseri Ferrecletion ise önünde duran izleyiciyi elektromanyetik güç ile yansıtıyor. Bunu başarmak için yüzeye 320 elektromıknatıs yerleştirerek üzerlerine ferrofluid pompalayan Eric, sıra dışı ve büyüleyici bir enstalasyona imza atıyor.


Eric Mesplé, mühendislik, tasarım ve sanatı birleştiren yeni nesil multidisipliner tasarımcıların başarılı isimlerinden. Elektromıknatıs gibi gizemlerle dolu bir olgu üzerinden gerçekleştirdiği üretimlerin yanı sıra etkileyici heykel işleriyle de uğraşan tasarımcı, Intel, Google gibi markaların ilgisi çoktan çekmiş. Dahası, Beyaz Saray ve ABD Ordusu dahil olmak üzere çok özel müşterilerle çalışan sanatçının ismini önümüzdeki dönemde çok daha sık duyacağımıza şüphe yok.



bottom of page